John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, fördömer Vladimir Putins kärnvapenhot och kallar den ryska presidentens retorik för oansvarig. Arkivbild.
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, fördömer Vladimir Putins kärnvapenhot och kallar den ryska presidentens retorik för oansvarig. Arkivbild. Bild: Alex Brandon/AP/TT

USA tar Putins kärnvapenhot på största allvar

Natos generalsekreterare anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att använda sig av farlig retorik, efter att den ryska ledaren åter hotat med kärnvapen.
USA kallar retoriken för oansvarig.

ANNONS
|

– Det här är farlig och hänsynslös kärnvapenretorik. Det är inte nytt eftersom han har gjort det många gånger tidigare. Han vet mycket väl att ett kärnvapenkrig aldrig bör utkämpas och inte kan vinnas, och det kommer att få konsekvenser utan motstycke för Ryssland, säger Natochefen Jens Stoltenberg i samband med FN:s generalförsamlings sammankomst.

Även John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, fördömer Putins kärnvapenhot.

– Det är oansvarig retorik för en kärnvapenmakt att tala på det sättet. Men det skiljer inte från hur han har talat under de senaste sju månaderna och vi tar det på största allvar, säger han till ABC News.

ANNONS

– Vi övervakar så gott vi kan – deras strategiska hållning. Så om vi måste kan vi ändra vår. Vi har inte sett några tecken på att det behövs just nu, fortsätter han.

Kina manar till samtal

Omvärldens reaktioner fortsätter att trilla in efter att den ryska ledaren på onsdagen beordrat en delmobilisering av ryska styrkor i Ukraina.

Maktspelaren Kina kräver, återigen, att parterna försöker nå något slags eldupphör. Hittills har landet förhållit sig passivt till Ukrainakriget. Landet har knutit allt närmare band till Ryssland, vägrat att fördöma den fullskaliga invasionen och ifrågasatt västvärldens sanktioner. I FN:s säkerhetsråd har det satt sig på tvären.

I stället har man om och om igen uppmanat Ryssland och Ukraina att lägga ned vapnen och försöka nå en samsyn.

– Vi uppmanar de berörda parterna att få till stånd ett eldupphör genom dialog och överläggningar, samt finna en lösning som tar alla parters legitima säkerhetsbekymmer i beaktning så snart som möjligt, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin.

Kinas syn på saken är "tydlig och har inte ändrats", understryker Wang.

Bluff, fars, flagrant brott

När de ryska planerna på folkomröstningar stod klara fördömdes de med kraft av Ukrainas allierade i väst. Ledare i länder såsom Storbritannien, Tjeckien, Lettland och Tyskland har uttryckt oro för Rysslands tilltag.

ANNONS

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz beskrev det som en bluff och Frankrikes president Emmanuel Macron som en travesti.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skrev på Twitter att nya annekteringar skulle utgöra "ännu ett flagrant brott mot internationell rätt av Ryssland" och att de kommer att mötas av ett tydligt svar.

"Denna upptrappning av kriget kommer att leda till mer lidande för både ukrainare och ryssar", skriver Norges statsminister Jonas Gahr Støre i ett mejl till nyhetsbyrån NTB.

"Enormt antal dödsfall"

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj säger att Rysslands aggression kommer att resultera i en enorm tragedi och i ett enormt antal dödsfall. Det säger han i ett framträdande som har spelats in i en av de många rättsförhandlingar som han är föremål för i ryskt fängelse.

– För att behålla sin egen makt har Putin gått in i ett grannland, dödat människor där, och nu skickar han väldiga mängder ryska medborgare till detta krig.

Putin har länge avhållit sig från att kalla in civila till kriget i Ukraina, vilket har inneburit att vardagen i mångt och mycket har kunnat fortsätta som vanligt i stora delar av Ryssland. Det kan det bli stor ändring på nu, då reservister från mängder av hushåll kallas in.

"Tusentals ryska män – våra fäder, bröder och makar – kommer att kastas i krigets köttkvarn. Vad kommer de att dö för? Vad kommer mödrar och barn att gråta för?" skriver den oppositionella gruppen Vesna (Vår) i ett uttalande.

ANNONS
Rysslands president Vladimir Putin och Kinas dito Xi Jinping träffades i Uzbekistan i fredags förra veckan. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin och Kinas dito Xi Jinping träffades i Uzbekistan i fredags förra veckan. Arkivbild. Bild: Sergei Bobylev/Sputnik/Kreml via AP/TT
Rysslands fängslade oppositionsledare Aleksej Navalnyj på en tv-skärm när han framträder i en rättsförhandling via länk från fängelse i Kovrov. Bild från i början av september.
Rysslands fängslade oppositionsledare Aleksej Navalnyj på en tv-skärm när han framträder i en rättsförhandling via länk från fängelse i Kovrov. Bild från i början av september. Bild: Dmitrij Serebrjakov/AP/TT
ANNONS