Människor i Uvalde hedrar offren vid en bönevaka dagen efter dådet.
Människor i Uvalde hedrar offren vid en bönevaka dagen efter dådet. Bild: Jae C. Hong/AP/TT

Uvalde i sorg efter masskjutningen

Uvaldeborna samlades i kyrkor och köade för att lämna blod, dagen efter en av de värsta masskjutningarna någonsin på en skola i USA. Gärningsmannen ska ha befunnit sig inne på skolan i uppemot en timme innan han sköts till döds.

ANNONS

Dagen efter masskjutningen vid Robb Elementary School har de boende i lilla Uvalde i Texas svårt att greppa vad som har hänt. Varför barn, och varför just här?

Stadens medborgarhus bemannades med kuratorer och andra experter, liksom terapihundar, för att ta hand om de skakade skolbarnen.

– I skolans grannskap känner alla varandra. Alla har vuxit upp i närheten och vi finns alltid här för varandra. När vi fick höra om allt det här så kom alla i kvarteret ut och sprang till skolan, för vi vet att alla har anhöriga där, säger Uvaldebon Derek Gonzalez, till CBS News.

ANNONS

Släppte väska

Vanligtvis är det här något av den gladaste tiden i den lilla staden med drygt 15 000 invånare, när barn och ungdomar förbereder sig för examen och sommarlov.

Men i år blir det inget firande. Det satte 18-årige Salvador Ramos stopp för. Efter att han först ska ha skjutit sin farmor eller mormor, satte han sig i en bil och körde i diket. Därefter lämnade han bilen, och beväpnad med bland annat en halvautomatisk AR-15 rörde han sig mot skolan.

Där utanför ska han först ha stött på en skolpolis, uppger Erick Estrada vid departementet för allmän säkerhet (DPS), vilket fick gärningsmannen att släppa en svart väska han bar på.

– I den väskan fanns faktiskt mer ammunition. Han släppte den ammunitionen och sprang in i skolan, där han barrikaderade sig i ett av klassrummen. Tyvärr är det där han börjar skjuta oskyldiga barn och skjuta de två oskylda vuxna som befann sig därinne i klassrummet, säger han till CNN.

Ramos ska ha gått in i klassrummet, låst dörren och öppnat eld.

– Ett typiskt klassrumsupplägg, med stora grupper av barn inne i ett klassrum tillsammans, utan någonstans att ta vägen. Det visar den totala ondskan hos skytten, säger Christopher Olivarez vid DPS enligt USA Today.

ANNONS

19 fjärdeklassare sköts ihjäl, liksom deras två lärare. Ytterligare 17 personer är skadade.

Oklart motiv

Två lokalpoliser tillhör de skadade. De gick in i skolan och sköts båda när de försökte stoppa Ramos. Strax därefter anlände mängder med poliser och gränsvakter och skytten trängdes in utan att kunna göra mer skada, enligt CNN. Totalt ska han ha befunnit sig ungefär en timme inne på skolan, innan han till slut sköts till döds av en insatsstyrka.

Vad som var motivet bakom massakern är fortfarande oklart. Bekanta till Ramos vittnar om att han ofta hamnade i slagsmål, hade få vänner och att det hände att han fick utbrott och skällde på anställda och kunder vid en lokal snabbmatsrestaurang där han extrajobbade. Men det finns ingen historik av psykisk sjukdom eller brott.

18-åringen ska ha skrivit om sina planer på Facebook strax innan dådet, men enligt sociala medieföretaget rörde det sig om privata meddelanden.

– Vi ser inget motiv eller katalysator just nu, säger Steven McCraw vid DPS, enligt The New York Times.

"Alltid en skräck"

Uppgifter om offren börjar också spridas, om döttrar och söner som gillade idrott och lek, med intressen och drömmar. På en bild på Facebook poserar Alexandria Aniyah Rubio med ett diplom hon mottagit för goda studieinsatser.

ANNONS

"Vi berättade för henne att vi älskade henne och skulle plocka upp henne efter skolan. Vi hade ingen aning om att det var ett farväl", skriver hennes mamma Kimberly Mata-Rubio i ett Facebookinlägg som har fått tiotusentals kommentarer.

– Det har alltid varit en skräck för mig att förlora ett barn, säger en gråtande Jacob Silguero, vars tioåriga Jailah Silguero tillhörde offren, till The New York Times.

Många köade på onsdagen för att lämna blod. Sjukhuset University Health, som vårdar fyra skottskadade offer, tackar och skriver att blodcentralerna svämmat över av bokningar och samtal.

– Jag har en son i andra klass. Jag kan inte föreställa mig att få ett samtal om att något hänt honom. Jag ville bara göra vad jag kände att jag borde göra, och det är att vara här och donera blod, säger Monique Espinoza till tv-kanalen Ksat.

"Inte hennes fel"

Lokala medier rapporterar om att många samlas i stadens kyrkor, för att gråta, hålla om varandra och be tillsammans.

– Vi måste be i stället för att kritisera eller attackera. Att vända sig till hat eller förbittring är inte bra för mänskligheten, säger Fatima Abraham, som kramar om en gråtande kvinna vid Sacred Heart Catholic Church, enligt The Texas Tribune.

ANNONS

Kvinnan är, enligt Abraham, mor till skytten.

– Hon måste förstå att det här inte är hennes fel. Hon satte inte vapnet i sin sons hand, sade Abraham.

För andra svämmade känslorna över. Den demokratiske politikern Beto O'Rourke, som är kandidat till höstens guvernörsval, ställde sig upp under en presskonferens där den sittande guvernören Greg Abbott talade, och anklagade republikanen för att inte göra något åt vapenvåldet.

– Det här är ditt ansvar tills du väljer att göra något annat. Det här kommer att fortsätta att hända. Någon måste stå upp för barnen i den här delstaten eller så kommer de att dödas precis som de dödades i Uvalde i går, sade O'Rourke, som eskorterades ut ur lokalen av polis.

Esmeralda Bravo, 63, håller upp en bild på sitt barnbarn Nevaeh Bravo, ett av skyttens offer.
Esmeralda Bravo, 63, håller upp en bild på sitt barnbarn Nevaeh Bravo, ett av skyttens offer. Bild: Jae C. Hong/AP/TT
Sheena Rodriguez, 38, lämnar över en blombukett till en polis utanför Robb Elementary School.
Sheena Rodriguez, 38, lämnar över en blombukett till en polis utanför Robb Elementary School. Bild: Jae C. Hong/AP/TT
ANNONS