Konflikten mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har trappats upp under året. Bilden visar en station i Sydkorea.
Konflikten mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har trappats upp under året. Bilden visar en station i Sydkorea.

Wallström: Ingen militär lösning på Koreakris

Nordkorea måste förtjäna sin plats vid förhandlingsbordet. Det slår USA:s utrikesminister Rex Tillerson fast sedan Nordkoreas FN-ambassadör och ministrar från flera länder mötts i FN:s säkerhetsråd för att diskutera krisen på Koreahalvön.

ANNONS

Det var ord och inga visor under mötet i FN:s säkerhetsråd som enigt fördömde Nordkoreas kärnvapen- och missiltester. Sanktionerna mot det slutna landet på Koreahalvön är de hårdaste hittills, men måste implementeras av alla länder om de ska få den effekt man hoppas på, konstaterar Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

"Det är tydligt att det inte finns någon militär lösning. Vi måste öka ansträngningarna och utforska alla möjliga vägar som finns mot en diplomatisk lösning", säger hon efter mötet och tillägger:

"Vi uppmanade förstås Nordkorea att följa internationella åtaganden och säkerhetsresolutioner, att avveckla sitt kärnvapenprogram och att avstå provokationer."

Förtjäna sin plats

Den nordkoreanska FN-ambassadören Ja Song-Nam valde att ignorera den amerikanska uppmaningen om att stoppa vapentester. Nordkorea kommer inte att utgöra ett hot mot någon nation, så länge landets intressen inte överträds, framförde FN-ambassadören.

ANNONS

Den amerikanska utrikesministern Rex Tillerson valde att backa från sitt tidigare uttalande om förutsättningslösa samtal om nedrustning med Nordkoreas regim. I sitt tal till säkerhetsrådet sade han att "Nordkorea måste upphöra med sitt hotfulla beteende innan samtal kan inledas". Sannolikt backar Tillerson efter påtryckningar från president Trump och hans administration som har en hårdare ton gentemot Pyongyang.

Vill "tämja amerikanen"

Mötet sker drygt två veckor efter att den hotfulla diktaturen genomfört ett test av en robot som man säger kan nå det amerikanska fastlandet och förklarat att man nått sitt mål att bli en kärnvapenmakt.

Parallellt har säkerhetsrådets permanenta medlem Kina enats med Sydkorea om att göra allt för att undvika ett krig på den koreanska halvön – exempelvis genom att införa sanktioner eller försöka sätta ytterligare press på Nordkorea.

Stora delar av 2017 har präglats av ett upptrappat ordkrig mellan främst Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump. I sitt tal inför FN:s generalförsamling i september hotade Trump att totalförstöra landet samt kallade Kim för "raketmannen". Kim Jong-Un å sin sida har sagt att han har för avsikt att "tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld".

Svensk hjälp

Sverige, som har mångåriga diplomatiska förbindelser med det slutna landet, har erbjudit blågul hjälp med krisen. Anbudet framfördes av statsminister Stefan Löfven direkt till Donald Trump i samband med generalförsamlingens öppnande i september och diskuterades även av Tillerson och Wallström i förra veckan.

ANNONS

- Genom att vi har en ambassad och har utfört skyddsmaktsuppdrag för USA, liksom för Kanada och Australien, så har vi en särskild roll. Jag sade att vi kommer att stödja alla försök till dialog för en fredlig lösning och att vi är villiga att använda våra kontakter, sade Wallström till TT efter träffen med Tillerson.

TT
Fakta: FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd har 15 platser varav fem är permanenta: USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike. Övriga tio platser väljs på två år och fördelas mellan olika regioner.

Sverige har en tillfällig plats 2017–2018. Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid tre tillfällen tidigare, 1957–58, 1975–76 och 1997–98.

Säkerhetsrådet har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet, enligt FN-stadgan. De beslut rådet tar är bindande för alla medlemsstater inom FN. De permanenta medlemmarna har vetorätt och kan därmed stoppa beslut.

Källa: FN

ANNONS