Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en presskonferens med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på torsdagen.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en presskonferens med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på torsdagen. Bild: Emilio Morenatti/AP/TT

Zelenskyj inför årsdagen: Vi kommer att segra

Ödesmättad, men med tilltro till framtiden, manade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befolkningen till uthållighet efter ett år av ryskt angreppskrig:
– Vi kommer att segra.
Till landets stöd kommer USA som förbereder nya sanktioner mot Ryssland.

ANNONS
|

Inför årsdagen av invasionen, då rysk militär rörde sig mot huvudstaden Kiev och styrkor befann sig i huvudstadens utkant valde Zelenskyj att försöka gjuta mod i den utsatta befolkningen.

"Vi har inte brutit ihop, vi har klarat av svåra prövningar och vi vill segra" meddelade Zelenskyj via sociala medier på torsdagen.

Presidenten, som kanske var mer känd för sin komikerroll än för sitt presidentskap för ett år sedan, valde att visa Ukrainas vilja att besegra Ryssland på alla fronter i hemlandet.

"Hålla dem ansvariga"

"Vi kommer att hålla dem ansvariga som har fört med sig det onda, detta krig, till vårt land" skrev statsmannen.

ANNONS

Frontkriget pågår med malande förstörelse i östra Ukraina och rapporterna är sporadiska och osäkra om hur många ukrainska soldater och civila som dör i försöken att stoppa den ryska invasionen.

Västvärldens stöd, främst från USA och EU är obrutet. Så verkar också den fortsatta stridsviljan i Kreml och hos president Vladimir Putin att vara.

USA meddelade sent på torsdagen att man förbereder nytt sanktionspaket riktat mot Ryssland och intressen som misstänks stödja den ryska invasionen.

"USA kommer att införa breda sanktioner mot nyckelsektorer som genererar vinster för Putin", sade Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade via Twitter att EU:s myndighetsbyggnader i Bryssel lyses upp i gult och blått för att hedra Ukrainas försvar.

Men från Bryssel kom också uppgifter att diplomater fortsätter att förhandla om nya sanktioner riktade mot ryska intressen, förhandlingar som fortsätter på fredagsmorgonen.

Tidigare under torsdagen krävde de mäktiga G7-länderna att IMF tar fram ett stödlån till Ukraina vid ett möte i indiska Bangalore. Den troliga omfattningen är på över 400 miljarder kronor, rapporterar spanska nyhetsbyrån EFE.

USA:s president Joe Biden hade återvänt till Vita huset efter de moraliskt viktiga besöken i Kiev och Polen samtidigt som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte Nato-ländernas yttre gräns i Estland.

ANNONS

Under torsdagen högtidlighålls fäderneslandsförsvararens dag i Ryssland, en helgdag då soldater och veteraner vanligen hyllas med parader och festligheter. Samtidigt reflekterade Rysslands befolkning över de marschorder som president Putin gett i sitt uppskjutna tal till nationen.

Hoppas på Kinamöte

Men blickarna vände sig mot Kiev, och signaler om hur Ukraina ska mäkta med en andra vår av brutal invasion.

President Zelenskyj meddelade att han gärna ville träffa representanter för Kina för att förstå innebörden i "den politiska lösning" som Peking säger sig vilja presentera i veckan, enligt AFP.

– Kina har sagt oss att man har ett sådant initiativ. Men jag har inte sett dokumentet än, sade Zelenskyj på en presskonferens med för dagen den gästande spanske premiärministern Pedro Sánchez.

– Vi kan dra slutsatser när vi granskat detaljerna i det Kina erbjuder. Vi skulle gärna få till stånd ett möte med Kina, sade Zelenskyj.

Kommentaren kom dagen efter det att Kinas ledande diplomat Wang Yi träffat både president Putin och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva.

Men på marken gör sig Ukraina redo för omfattande attacker på årsdagen av anfallskriget.

– 23 och 24 februari, de har dessa två dagar att välja mellan, sade Ukrainas militäre underrättelsechef Kyrylo Budanov till tidningen Ukrainskaja Pravda om möjliga massiva ryska anfall för att markera årsdagen.

ANNONS

– Men tro mig, vi har överlevt sådana attacker över 20 gånger redan.

Publik under onsdagens 'patriotiska konsert' på Luzjnikistadion i Moskva.
Publik under onsdagens "patriotiska konsert" på Luzjnikistadion i Moskva. Bild: AP/TT
Ett skadat flerfamiljshus i Mariupol i en bild tagen i början av året.
Ett skadat flerfamiljshus i Mariupol i en bild tagen i början av året. Bild: Alexei Alexandrov/AP/TT
ANNONS