Både innan och efter Zelenskyjs tal reste sig ledamöterna för att applådera.
Både innan och efter Zelenskyjs tal reste sig ledamöterna för att applådera. Bild: Jessica Taylor

Zelenskyj till brittiska parlamentet: "Erkänn Ryssland som terrorstat”

Från Kiev talade president Volodomyr Zelenskyj till det brittiska parlamentet under tisdagseftermiddagen. Mött av stående ovationer såväl innan som efter återupprepade Zelenskyj det ukrainska folkets motståndsvilja, och uppmanade Storbritannien att klassa Ryssland som en terrorstat.

ANNONS

I sitt drygt åtta minuter långa tal i det brittiska underhusets kammare gick Ukrainas president Zelenskyj igenom de viktigaste händelserna som drabbat landet under krigets 13 första dagar.

Han pratade om de första raketattackerna, tidigt på morgonen den 24 februari, och om vakterna på Zmiinyi-öns trotsiga motstånd. Han fördömde den ryska beskjutningen av civila bostadsområden, och hyllade den ukrainska arméns beslutsamhet i att slå tillbaka invasionen.

– Vi ska kämpa till havs, vi ska kämpa i luften. Vi ska försvara vårt land, vad än kostnaden må vara, sade Zelenskyj.

LÄS MER:Läkare utan gränser planerar för Odessa-attack

Via länk kunde ledamöterna i underhuset lyssna på Zelenskyjs tal.
Via länk kunde ledamöterna i underhuset lyssna på Zelenskyjs tal. Bild: Jessica Taylor

Vill se terrorstämpel

Zelenskyj påminde också de brittiska ledamöterna om att Ukraina fortsätter att ”försvara friheten” för alla, trots att man nu ställts inför en av världens största krigsmakter.

ANNONS

Han bad därför om ännu fler sanktioner mot Ryssland, som han anser utöva terror.

LÄS MER:Allt fler bolag pausar i Ryssland

– Öka sanktionerna och erkänn det till slut som en terrorstat. Finn ett sätt att säkra vår ukrainska himmel. Gör vad ni kan och måste. Gör vad storheten i er stat och ert folk förpliktigar er till, sade Zelenskyj.

Mot slutet av talet uttryckte han sin tacksamhet till de ”civiliserade länder” som bistått Ukraina under kriget, och riktade ett särskilt tack till Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister, för hans stöd så här långt.

USA:s president Joe Biden, som på tisdagen meddelade ett importstopp av rysk olja.
USA:s president Joe Biden, som på tisdagen meddelade ett importstopp av rysk olja. Bild: Andrew Harnik

Välkomnar importstopp av rysk olja

Några timmar efter gästspelet i det brittiska parlamentet publicerade Zelenskyj ett nytt tal på sin Facebooksida, detta riktat till det ukrainska folket. Enligt The Guardian välkomnade han USA:s beslut att stoppa importen av rysk olja, något han menar vara kritiskt för att strypa Rysslands förmåga att hålla invasionen levande.

– Antingen respekterar Ryssland internationella lagar och slutar föra krig, eller så kommer det inte ha pengarna till att starta krig, sade Zelenskyj och fortsatte:

– Men det handlar inte bara om pengarna. Ett förbud mot import av rysk olja till USA kommer att försvaga terroriststaten ekonomiskt, politiskt och ideologiskt.

Zelenskyj sade sig även vara öppen för ytterligare fredssamtal, men bara om inriktningen var ”i folkets intresse”, hellre än ”gamla mordiska ambitioner.”

ANNONS

LÄS MER:USA skeptiskt till erbjudande om stridsflyg

ANNONS