Åklagare håller pressträff om polismordet i Göteborg

En 17-årig pojke åtalas för att ha skjutit ihjäl en polisman i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg den 30 juni.

ANNONS
|

Kammaråklagare Linda Wiking har i dag väckt åtal mot pojken.

– Vår uppfattning är att det inte varit tal om ett planerat dåd mot polismyndigheten eller den specifika polismannen, säger hon.

– Åtalet avser mord, försök till mord och grovt vapenbrott.

Enligt Linda Wiking hade den åtalade pojken skjutit mot tre personer med kopplingar till ett rivaliserande gäng när den nu avlidne polisen anlände till platsen. Då avlossade 17-åringen två skott mot polismannen, varav det ena träffade.

Få förklaring

– Vi kan inte säga huruvida gärningsmannen såg att det var en polis eller inte, det hoppas vi kommer få en förklaring på vid en senare förhandling, säger Linda Wiking.

ANNONS

Polismannen var mörkt klädd, hade mörk hjälm och åkte på en civil polismoped, enligt uppgifter till Göteborgs-Posten.

Den misstänkte tonåringen greps två dagar efter mordet. Han har nekat till brottet. Pojken dömdes för ett par år sedan till sluten ungdomsvård för ett mordförsök.

Det som ledde till att polisen grep den 17-årige pojken var ett fynd som ett vittne gjorde i ett skogsparti. Där hittade man kläder, en elsparkcykel samt ett munskydd. Enligt vittnesuppgifter hade gärningsmannen burit liknande kläder och lämnat brottsplatsen på en elsparkcykel. Den åtalade pojkens dna fanns dessutom på munskyddet.

Fram till i dag har man hållit 1 200 förhör, varav tio med den misstänkte.

– Vårt mål har hela tiden varit att bringa klarhet och vem som kan ställas till svars. Min uppfattning är att vi nått dit, säger Anna Bergkvist, utredningsledare, polisregion Väst.

Bett om hjälp

Pojkens mamma har berättat om att hon tidigare bett om hjälp för sin son, men inte upplevde att hon blev hörsammad. Göteborgs stad utreder nu om socialtjänsten borde ha agerat annorlunda.

Mordet på polismannen väckte stor sorg och upprördhet, såväl bland hans kollegor som hos politiker och allmänhet. Dagen efter dådet beskrev statsminister Stefan Löfven (S) händelsen som en attack på rättsstaten och det öppna samhället.

ANNONS

Den skjutne polismannen var i 30-årsåldern och arbetade som områdespolis i Biskopsgården.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt inleds den 8 november. Fyra rättegångsdagar är planerade.

Fakta: Polismord

Omkring 100 poliser har dödats i tjänsten i Sverige från år 1900 och framåt.

De flesta har omkommit i olyckshändelser. Ett 30-tal har avlidit till följd av dödligt våld.

Det enda mordet på en polisman som inte klarats upp under denna tid är dödsskjutningen av Leif Widengren i Högdalen i södra Stockholm i februari 1992. Dådet skedde i samband med ett rån mot en värdetransport.

Några andra uppmärksammade mord på poliser:

I juli 1966 sköts en polisman till döds under ett inbrottsförsök i Nyköping. En av tjuvarna var Clark Olofsson, men det var hans kamrat som sköt polismannen.

Två polismän och en väktare sköts till döds i en källare i Handen 1967 när de bevakade en tjuvgömma.

I maj 1999 dödades poliserna Olov Borén och Robert Karlström med sina egna tjänstevapen när de försökte stoppa tre män som rånat en bank. Morden skedde vid Malexander i Östergötland.

I juni 2007 sköts Fredrik Widén till döds i Nyköping av en man som skulle tvångsomhändertas.

ANNONS