Samtliga dömda i den stora rothärvan har överklagat till hovrätten.
Samtliga dömda i den stora rothärvan har överklagat till hovrätten. Bild: Micke Larsson/TT

Åklagare i rothärvan vill ha skärpning för de dömda

Samtliga dömda i den stora rothärvan har överklagat till hovrätten. Åklagarsidan uppger att man är nöjda med utfallet i tingsrätten, men väljer att ändå att klaga vidare. En av advokaterna vill att hela rättegången tas om i tingsrätten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under hela våren till en bit in på sommaren pågick det omfattande rotmålet i tingsrätten i Vänersborg. Men Skatteverkets granskning, den hittills största i Västsverige och som ledde till att sju personer åtalades misstänkta för skattebrott hösten 2020, påbörjades redan för sju år sedan.

Ju längre utredningen fortskred desto mer tätnade misstankarna kring byggföretagaren i Vänersborg och dennes bolag. I bolagets bokföring och annan redovisning hittades hundratals, vad man antog, falska fakturor utställda till villaägare och ägare till bostadsrätter i Trollhättan, Vänersborg, Lilla Edet och Dalsland. De kom i utredningen att kallas för rotkunder.

Samtliga dömdes

Snart kunde en näringslivsprofil, som är styrelseordförande bakom ett stort bostadsprojekt i Sotenäs, kopplas till upplägget som gick ut på att göra osanna rotavdrag – merparten gjordes på dåvarande maxbelopp 50 000 kronor per år. Han i sin tur tog sin närmaste man till hjälp att skaffa fram rotkunder. Ytterligare vänner till näringslivsprofilen involverades – en före detta 59-årig idrottsprofil i Trollhättan, en 38-årig man i Trollhättan och en nu 55-årig kvinna då bosatt i Trollhättan.

ANNONS

Inblandad i härvan var även en 70-årig göteborgare, entreprenörvän till näringslivsprofilen och involverad i travkretsar.

2017 gjorde Skatteverket en polisanmälan och ekobrottsmyndigheten startade en förundersökning kring bland annat grova bedrägerier. Tre år senare i september väcktes åtal mot de sju huvudmisstänkta för bland annat grova skattebrott, grova bokföringsbrott och grova bedrägerier.

Den halvårslånga rättegången ändades i juli med domar mot samtliga.

– Vi är jättenöjda med domarna, men nu när de ändå överklagas väljer vi att få de åtalspunkter som tingsrätten ogillade prövade. Vi har inte några synpunkter på påföljdsdelen och där skulle det förvåna mig om det blir någon ändring, säger ekobrottsmyndighetens kammaråklagare Anna Broman Olasdotter.

”Bevisningen håller”

Åklagarsidan yrkar att näringslivsprofilen, byggföretagaren, idrottsprofilen och kvinnan även döms för grova bedrägerier i olika omfattning mellan 2011 och 2012. Yrkandet omfattar också att den 70-årige göteborgaren döms för medhjälp till grovt skattebrott och byggföretagaren för grova skattebrott. För båda handlar det om 29 tillfällen.

– Vår uppfattning är att i ansvarsdelen håller bevisningen fortfarande för alla åtalspunkter, säger Anna Broman Olasdotter.

I samtliga överklaganden från de åtalade yrkar försvaret på att hela åtalet ogillas. Eller att de dömda åtminstone får strafflindring och att några möjligen döms för medhjälp till brott.

ANNONS

Byggföretagarens advokat, Erik Pousard, tycker att tingsrätten ”under alla förhållande gjort en för sträng bedömning i fråga om påföljd”.

Idrottsprofilens advokat, Leif Björklund, anser att åtalet inte kan styrkas och att idrottsprofilen är oskyldig. Advokaten skriver: ”om upplysningar om potentiella kunder är straffbart bör i så fall ansvaret begränsas till medhjälp”.

Vill ha ny tingsrättegång

Björn Breitfeld, som försvarar en av de dömda, hävdar bland annat att varje enskild misstänkt falsk rotansökan ska ses som ett självständigt brott och kan därför inte av storlek ses som grova brott. Därmed har preskriptionstiden gått ut.

Advokat Thomas Håkansson, försvarare till den 38-årige Trollhättebon, går så långt som att samtliga domar ska ogillas och hela målet skickas i retur till tingsrätten eftersom det begåtts grovt rättegångsfel.

Vad felet handlar om vill han dock inte utveckla.

– Jag har begärt tid fram till sista augusti för att utveckla överklagan till hovrätten. Fram till dess vill jag inte kommentera vad som är fel, säger han.

Om hovrätten inte beslutar att förhandlingarna i tingsrätten ska tas om väntas rättegångsstart i hovrätten för västra Sverige i Göteborg först i början av 2023.

ANNONS