Anna Lärk Ståhlberg styr skutan – som består av 14 kommuner

Bokförlaget ärvde hon från sin farmor för tio år sedan. Även en hel del av sitt sociala engagemang har Anna Lärk Ståhlberg fått från henne.
– Jag är en sådan person som räcker upp handen på föräldramötet. Det har även lett till att jag varit engagerad politiskt och att jag har fått det nya jobbet som förbundsdirektör.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Anna Lärk Ståhlberg har jobbat inom industrin, sjukvården, som lärare, journalist, författare, låtskrivare, kamratstödjare, pizzabagare, informatör, företagscoach och vd på Drivhuset, förläggare, varit teamchef för samhällsutveckling på Fyrbodals kommunalförbund. Där har hon nyligen blivit förbundsdirektör.

– Jag har en bred bakgrund. Det märkte jag när jag skulle skriva mitt CV i samband med att jag sökte tjänsten. Det tycker jag är en styrka i mitt nuvarande uppdrag.

Vi möts vid Metholmen, där gränsen går mellan Lilla Edet och Trollhättans kommun. Att arbeta för att sudda ut gränser är något som följt Anna sedan hon var liten.

Solen skiner, vi sitter vid stranden, några meter från båten som hon köpte i början av coronapandemin.

ANNONS

– Jag hade aldrig ägt en båt tidigare. Det var mycket att lära sig och vi fick även bygga en brygga. Den är lite smal, varnar hon medan hon och fotografen kliver ombord på båten.

Anna Lärk Ståhlberg

Familj: Gift med Christer Lärk och har fyra barn

Bor: Intagan, Lilla Edets kommun (som inte ingår i Fyrbodal)

Intressen: Musik, djur och natur, veteranfordon och trädgård.

Yrke: Förbundsdirektör från den 19 maj

Ett annat projekt som började redan när hon var 16 år, var att renovera en VW-bubbla, tillsammans med sin pappa. Denna dag kommer hon i en svart Jaguar.

– Det är bara fem minuters bilväg härifrån till vårt hus som ligger i Intagan.

För 47 år sedan föddes Anna i Solna, där bodde familjen i två år innan de flyttade till Bålsta, fem mil utanför Stockholm.

Upplevde ett segregerat samhälle

– När jag gick i tredje klass flyttade vi till Rönninge som är en helt annan del av Stockholm. Här var det mycket hårdare klimat och från att ha haft en med invandrarbakgrund i klassen så var det många fler och jag upplevde ett mer segregerat samhälle, men en lärorik upplevelse. Efter tre år flyttade vi tillbaka till Bålsta.

Hon tillbringade gymnasietiden på ekonomiprogrammet och jobbade en hel del extra under sommaren.

– Jag sommarjobbade på Blodcentralen på Karolinska sjukhuset och arbetade även som pizzabagare, vilket var ovanligt för en tjej och det lockade en del extra kunder. På restaurangen träffade jag också en hel del människor som flytt från det forna Jugoslavien.

ANNONS

Under gymnasietiden ökade Annas engagemang för samhällsfrågor.

”Vansinnigt rolig sommar med musik och mycket spelningar”

Sommaren 1995 tillbringade Anna en vecka i sin farmors sommarstuga på Öland. Det var då hon träffade hon blivande man, Christer Lärk, som var där och spelade med sitt band.

– Det var en vansinnigt rolig sommar med musik och mycket spelningar.

Anna valde att flytta till Christer och hans två barn i Lilla Edet.

– Jag blev gravid ganska snabbt, vilket var oplanerat men när Marcus började förskolan började jag leta jobb. Det var inte lätt då jag saknade ett nätverk och då jag var arbetslös fick jag en praktiktjänst som kamratstödjare på Fuxernaskolan. Jag verkligen älskade det jobbet, att stötta och hjälpa de som var de mest besvärliga eleverna som inte gick på lektionerna.

Arbetade inom skolan i åtta år

Efter praktiken blev Anna erbjuden en tjänst att jobba kvar som lärare, trots att hon inte var behörig.

– I tre år hade jag en egen klass från årskurs tre. Det var en stor klass med 30 elever, mycket utmanande men samtidigt väldigt roligt och lärorikt. Sammanlagt var jag åtta år på skolan, men började då fundera på vad jag ville göra framöver.

Efter att först ha läst informationsteknik och film och foto på Högskolan Väst kom Anna in på journalisthögskolan i Göteborg.

ANNONS

– På Högskolan Väst fick jag min första kontakt med Drivhuset då jag startade ett eget företag för att jobba som frilans.

Efter utbildningen i Göteborg och kortpraktik på TTELA i Trollhättan och långpraktik på Västnytt i Göteborg, blev det en del inhopp på Västnytt.

Gick från informatör till vd på Drivhuset

– Det var svårt att planera med fyra barn och de spelningarna som Christer hade med sitt band. När jag såg att Drivhuset sökte en informatör sökte jag den tjänsten. De hade en egen tidning så det blev en hel del skrivande där också.

Ganska omgående blev Anna även en av coacherna som jobbade med affärsutveckling och stöttade studenter att starta egna företag. Senare blev hon även vd för Drivhuset som under hennes vingar bestod av nio personer.

– Verksamheten växte under de åren jag var där. Jag tycker verkligen det är roligt att vara chef och ser hur andra utvecklas och växer. Även i föreningsrollen är jag en naturlig ledare och gillar att se saker hända.

I byalagsföreningen för Askerödgården är Anna ordförande. Efter ett dialogmöte mellan politiker och invånare om att utveckla de olika delarna av kommunen, kontaktades Anna av kommunalrådet Julia Färjhage. Det dröjde några år men inför förra valet blev Anna Lärk Ståhlberg invald i kommunfullmäktige och blev ersättare i kommunstyrelsen för centerpartiet.

ANNONS

– I min nuvarande roll som högste tjänsteperson för kommunalförbundet passar det inte att vara engagerad i politiken men det har varit väldigt nyttiga år, för att förstå hur de politiska processerna och styrandet går till i en kommun.

Driver vidare sin farmors förlag Kikkuli

Sedan tio år tillbaka driver hon förlaget Kikkuli, som hennes farmor startade. Förlaget ger ut hästböcker men är även nischat inom teman som funktionshinder och funktionsnedsättningar.

– Min pappa föddes döv och farmor hade ett stort engagemang i dessa frågor och skrev själv flera böcker.

Ett stort engagemang har även Anna. Det visar hon inte minst på när hon pratat om vad hon vill göra in sin nya tjänst, där hon vill utveckla samarbetet ännu mer mellan Fyrbodals 14 kommuner även med de andra kommunalförbunden och regionen för att i samverkan klara av de stora utmaningar som finns i samhället idag.

– Ska vi kunna påverka besluten som tas på nationellt plan gäller det att arbeta tillsammans och visa upp en gemensam bild och vilja från Västsverige.

Styrs av politiker i 14 kommuner

Fyrbodals kommunalförbund är ett av fyra regionala kommunalförbund i Västra Götaland.

Fyrbodals kommunalförbund bildades 2005. Det är en sammanslutning av 14 kommuner i Dalsland, norra Bohuslän samt nordvästra Västergötland. Det består av Bengtsfors, Dals-Eds, Färgelanda, Lysekils, Melleruds, Munkedals, Orusts, Sotenäs, Strömstads, Tanums, Trollhättans, Uddevalla, Vänersborgs och Åmåls kommuner.

Förutom Fyrbodal finns det ytterligare tre delregionala kommunalförbund: Göteborgsregionen, Boråsregionen och Skaraborgs kommunalförbund.

Förbundet styrs av en politisk styrelse, förbundsdirektionen, som består av representanter från de 14 kommunerna. Förbundet arbetar med utvecklingsfrågor inom både välfärd och samhälle.

ANNONS