SMHI utlovar sommarvärme i veckan som kommer med temperaturer upp emot 20 grader.
SMHI utlovar sommarvärme i veckan som kommer med temperaturer upp emot 20 grader. Bild: Johan Nilsson/TT

Aprilväder bjuder på sommarvärme i veckan

SMHI utlovar en solig vecka, med temperaturer upp emot 20 grader de närmsta dagarna. Men för den som vill njuta av vädret, gäller det att passa på innan helgen.

ANNONS

För den som längtar efter sommaren, bjuder veckan på en försmak. Under onsdagen kan temperaturen nå upp emot 21 grader i Uddevalla, enligt SMHI:s väderrapport. Det fina vädret styrs av ett stort högtryck som ger högre temperaturer i stort sett hela landet.

– Sedan får solen värma upp luften närmast marken också, eftersom det inte är några moln i vägen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Men det gäller att njuta av vädret så länge det varar, för framåt helgen verkar temperaturerna falla något igen.

– Under onsdag och torsdag så är det här läget som väntas. Men från fredag och framåt ser det ut som att vi får lite längre dagstemperaturer. Det väntas kallare luft norrifrån och lär bli mer molnigt, kanske även någon skur också, säger Sofia Söderberg.

ANNONS

April är kanske känt för att vara årets mest nyckfulla vädermånad, med snabba skiften på kort tid. Men veckans temperaturer ligger högre än vanligt.

– När jag tänker aprilväder så tänker jag att det är något som kan förändras snabbt över en dag, med både skurar, hagel eller till och med någon snöby för att växla till sol och bli ganska varmt igen och sådana perioder har vi haft tidigare denna månaden. Men just den här veckan ligger vi temperaturmässigt över det normala, säger Sofia Söderberg.

ANNONS