BRF Långan kallas enligt Arkitekturupproret för "Mordor" av Strömstadsborna.
BRF Långan kallas enligt Arkitekturupproret för "Mordor" av Strömstadsborna. Bild: Linn Anglerfjord

Är detta Sveriges fulaste nybyggda hus?

I en omröstning på Arkitekturupprorets hemsida utses just nu Sveriges fulaste nybyggda hus 2019. Ett av de 30 husen i omröstningen är BRF Långan på Västra Klevgatan i Strömstad.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Det är fjärde året i rad som Arkitekturupproret utser årets Kasper Kalkon-pris – det vill säga det fulaste hus som byggts i Sverige under 2019. Hela Sverige har fått vara med och nominera hus till omröstningen.

Nu återstår 30 hus – och ett av dem är BRF Långan, det mörka nybyggda bostadsrättshuset på Västra Klevgatan.

Arkitekturupproret skriver om huset:

"Hur är det möjligt att få bygglov till något som avviker så mycket? Den mörka lådan är nyuppförd mitt i centrala Strömstad och kallas Mordor av lokalborna, man kan förstå varför. /.../ Att bygga något så fasansfullt mörkt och fult bland vackra färgglada gamla trähuskvarter borde vara förbjudet. Den enorma lådan tar över hela kulturkvarteret och skrämmer bort turisterna för all framtid. Strömstad är kanske en av Sveriges vackraste städer, men framöver får den nog byta namn till “Lilla Västerås”.

ANNONS

Även Trollhättans "Kvarteret Mars" har nominerats i tävlingen.

"Vinnaren" av Kasper Kalkon-priset förra året var Kvarteret Sofia, även kallat "Rosthuset", i Malmö.

Arkitekturupproret hade också en omröstning om Sveriges vackraste hus. Där var förra året Stadshuset i Strömstad en av finalisterna, tillsammans med byggnader i Lysekil och Uddevalla. Vann till slut gjorde Universitetsbiblioteket i Lund.

Vinnaren av utmärkelsen till Kasper Kalkon-priset presenteras den 19 mars. Här kan du se alla nominerade med tillhörande motiveringar.

När föreningen Arkitekturupproret 2017 utsåg Borlänge till Sveriges fulaste stad – även det genom en webbomröstning – möttes den av häftig kritik.

Den tidigare Mando Diao-sångaren Gustaf Norén kallade omröstningen "ren och skär rasbiologi" i en intervju med tidningen Dalademokraten.

– Kan jag fråga dig; vad är en fin näsa? Och är det skillnad på att bedöma skönheten på en näsa eller byggnad? Om vi bedömer näsor så vet vi alla vilket årtionde och vilken ideologi vi är tillbaka i.

Arkitekturupproret började som en Facebook-grupp 2014. Gruppen har i dag nästan 40 000 medlemmar och verkar för att städer ska byggas vackrare och med respekt för arkitekturtradition. Dessutom vill den förhindra stora rivningar av gamla områden.

Arkitekturupprorets tävlingar har tidigare kritiserats för att hanteringen av röstningen visar en felaktig bild av resultatet då medlemmarna i Facebook-gruppen kan rösta obegränsat antal gånger.

ANNONS