Årets björnunge på Borås djurpark är här – se lilla Kåra i idet

Årets björnunge har sett dagens ljus på Borås djurpark. På onsdagen fick vi på plats träffa den bedårande lilla Kåra inne i idet. Hon är fortfarande för liten för att ta sig över tröskeln ut i hägnet.

ANNONS
|

För drygt två månader sedan, den 24 januari, födde björnhonan Nora sin lilla unge på Borås djurpark. Mor och dotter tillbringar än så länge allt tid tillsammans i idet inne i parken. Björnbebisen, som också blir den enda i år i djurparken, namngavs så sent som på tisdagen, den 4 april, och fick då namnet Kåra.

– Hon har fortfarande inte riktigt kunnat gå ut, det är hon för liten för, och visningsmässigt är hon inte stor nog förrän troligen i maj, säger Johan Jönsson, zoolog på djurparken.

Till dess kommer Kåra att vara inne i idet i björnhägnet tillsammans med mamma Nora. Se filmen på björnungen i spelaren ovan.

ANNONS

Brunbjörnen och dess ungar

Björnen lever solitärt, vilket betyder att hane och hona inte lever ihop. De parar sig på sommaren och sedan föder björnhonan 1-4 ungar i idet i januari-februari. Den faktiska dräktighetsperioden är dock inte längre än knappt två månader – för trots att björnen parar sig på sommaren så fäster inte de befruktade äggen vid livmoderns vägg och börjar växa förrän i idet. Honan tar själv hand om ungarna som stannar i ett eller ett par år med honan.

Källor: Järvzoo, de5stora

ANNONS