Låga grundvattennivåer och sinande vattenmagasin i flera kommuner i Bohuslän.
Låga grundvattennivåer och sinande vattenmagasin i flera kommuner i Bohuslän. Bild: Janerik Henriksson/TT

Bevattningsförbud införs i Munkedals kommun

Onormalt låga grundvattennivåer i Munkedals kommun gör att Västvatten inför ett bevattningsförbud från och med måndag. Uddevallas vattenmagasin hålls under bevakning.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Västvatten inför ett bevattningsförbud i Munkedals kommun. Det är en lång och torr vår som ligger bakom förbudet. Trots en regnig vinter, så har den tidiga våren och torra och varma vädret gjort att påfyllnaden av grundvattnet varit lågt, nu märks det av på grundvattennivåerna på flera håll i Västsverige.

Redan för två veckor sedan uppmanande Västvatten både Uddevalla, Färgelanda, Munkedal och Sotenäs invånarna att spara på sitt vatten då det var varmt och mycket torrt i markerna.

I Munkedal och Uddevalla är nivåerna i vattenmagasinen nu särskilt låga vilket har fått Västvatten att under måndagen införa ett bevattningsförbud i Munkedal.

ANNONS

– Vi har under förmiddagen infört ett bevattningsförbud i Munkedal kommun vilket innebär att vattenförbrukning ska vara för hushållsbruk. Vi var väldigt nära att fatta ett liknande förbud även för Uddevalla men efter helgens regn så avvaktar vi, säger Peter Johansson, vd på Västvatten.

Peter Johansson, vd Västvatten.
Peter Johansson, vd Västvatten. Bild: Annika Kempe

Restriktioner i fyra steg

Bevattningsrestriktioner kan delas in i fyra steg. Det första steget är att uppmana invånarna att hushålla med sitt vatten, steg två är att införa ett bevattningsförbud. Steg tre innebär att även näringsidkare och företag får bevattningsförbud.

– Steg fyra är att grundvattnet är på en kritisk nivå och att vi får använda oss av tankbilar, och där vill vi aldrig hamna, säger han.

Att spara på vattnet är vad som hjälper grundvattennivåerna snabbast. Även om regnet plötsligt skulle falla tätt sugs dropparna upp av växtligheten eller dunstar vilket gör att tillrinningen och lagringen till vattenmagasinen görs i mycket liten omfattning under sommarhalvåret.

Från och med den 29 juni gäller alltså bevattningsförbud I Munkedals kommun, vilket betyder att det inte längre är tillåtet att exempelvis vattna blommorna utomhus med vattenspridare, tvätta bilen eller fylla upp barnpoolen.

– Vår förhoppning är att invånarna följer våra vattenrestriktionerna så att vi slipper höja förbuden ytterligare vilket i sådana fall kommer påverka både människor och företag, säger han.

ANNONS

Så här kan du spara vatten i vardagen

Samla regnvatten från tak i tunnor under husens stuprör och använd till bevattning i trädgård.

Vattna i trädgården tidig morgon eller sen kväll. Punktbevattna de växter som behöver vatten. Mindre vatten avdunstar och trycket på övrig vattenförbrukning är mindre.

Duscha i stället för att bada.

Stäng av vattnet när du borstar tänderna.

Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

Diska inte under rinnande vatten.

Kör fulla disk- och tvättmaskiner.

Källa: Västvatten

ANNONS