Björn fångade varg på film: "Väldigt fin upplevelse"

På väg hem från sjön dök en varg upp bredvid vägen. Björn Johansson fick snabbt upp kameran och lyckades fånga den på film.
– En väldigt fin upplevelse. Det trodde man aldrig skulle hända, säger han.

ANNONS
|

Det var på torsdagskvällen som Björn Johansson och hans sambo skymtade något på vägen när de var på väg hem från Surtesjön.

– Först trodde jag att det var ett rådjur eller en hund. Men det syntes ganska snabbt att det inte var det, säger han.

Väckte sonen med skrik

Tanken var att sonen Lo skulle somna under bilturen. Ett försök som fick ett abrupt slut.

– Jag skrek: Var det en varg? Är det en varg? Så han blev klarvaken.

Först såg de bara den på håll. Men när Björn Johansson fått upp sin kamera för att börja filma kom den närmre. I ungefär en halvminut satt de på första parkett när vargen rörde sig utmed vägen.

ANNONS

– Det går ju så snabbt. Jag hade fullt fokus på att filma och ena handen redo för att snabbt kunna dra upp rutorna. Samtidigt försöker man njuta av naturupplevelsen.

Strax därefter fick de syn på vargen igen, sniffandes på vägen, innan den försvann söderut i riktning mot Surtesjön.

– Jag har bara sett varg i djurpark tidigare. Så det var nåt enastående, säger han.

Länsstyrelsen bekräftar att det är en varg

Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för rovdjur i Västra Götalands län, bekräftar att det är en varg som rör sig på filmen.

– Det är en vuxen varg, men det går inte att säga om det är en hona eller en hane, säger hon.

Den senaste veckan har länsstyrelsen får in flera observationer om varg från olika platser i länet. Också GP har fått in uppgifter om en varg som rörde sig utanför Sjövik på Risveden i Skäfthult i onsdags kväll.

Enligt Nelly Grönberg är det dock svårt att säga om det rör sig om samma varg som syns på filmen.

Letar troligen efter partner

– Den här typen av kringströvande vargar är på en plats ena dagen och en annan nästa. Det är få individer som har så specifika teckningar i pälsen eller karaktärsdrag i utseende att det går att skilja dem från andra.

ANNONS

Det gör det också svårt att uppskatta hur många vargar som rör sig i länet. Men Nelly Grönberg understryker att det inte är något konstigt med att varg syns till i trakterna. Särskilt under senvintern och våren kan man få syn på dem.

– Det är tider för rörelse när de strövar för att hitta en framtida partner. Då måste de ibland passera vägar och samhällen, säger hon.

ANNONS