Hästen Molly hittades medtagen i ett kärr under lördagskvällen. Under söndagen fattades beslut om avlivning i samråd med veterinär. Bilden är ett kollage.
Hästen Molly hittades medtagen i ett kärr under lördagskvällen. Under söndagen fattades beslut om avlivning i samråd med veterinär. Bilden är ett kollage. Bild: Privat/Lars Pehrson/TT

Bortsprungna hästen Molly hittades i ett kärr – fick avlivas

Räddningstjänst larmades under lördagskvällen till Högsäter efter ett larm om en häst som gått ner i ett kärr. Det visade sig vara den bortsprungna hästen Molly som hittats. Under söndagen stod det klart att Mollys liv inte gick att rädda.

ANNONS
|

Larmet om att en häst hade gått ner sig i ett kärr kom till SOS Alarm vid 18.00-tiden på lördagskvällen.

Bohusläningen skrev tidigare i veckan om hästen Molly som försvann under söndagen den 4 september, två timmar efter att hon kommit till sitt nya hem i Lerdal. Det nordsvenska kallblodet hade då gått rakt genom staketet och försvunnit in i skogen.

LÄS MER: Nordsvenska kallblodet Molly försvann från sin nya hemhage

I över en vecka har Molly varit borta men upptäcktes under lördagskvällen i kärret. Hur länge hon legat där är inte känt. Räddningsarbetet blev besvärligt för brandmännen som med hjälp av band till slut kunde dra den stora hästen upp på fast mark igen.

ANNONS

– Hon var väldigt trött och medtagen men verkade trots omständigheterna må relativt bra. Veterinär är där och undersöker henne och brandmännen har nu kunnat lämna platsen, säger Andreas Elfström, inre befäl på räddningstjänsten strax efter klockan 20.

Hästen Molly var efter räddningsinsatsen för medtagen för att ställa sig upp och fick dropp på plats av veterinär. Under övervakning fick Molly sedan sova på platsen över natten med förhoppning om att hon snart skulle återfå styrkan.

Under söndagen stod det dock klart att hennes liv inte gick att rädda och beslut fattades om avlivning i samråd med veterinär.

Många personer har varit inblandade i hästen Mollys öde och ägaren tackar alla de som avsatt tid och engagemang för att hitta Molly. Även frivilliga brandmän, jägare, markägare och grannar som stöttat under och efter räddningsarbetet.

ANNONS