Bränder på flera ställen i Trollhättan

På torsdagskvällen har det inkommit flera larm om bränder i Trollhättan. Det ska bland annat brunnit i ett flerfamiljshus, ett parkeringshus och flera bilar ska ha fattat eld. Polisen misstänker att bränderna kan vara anlagda.
– Det verkar ju vara någon form av samordnad aktion, men anledningen till detta vågar jag inte spekulera i, säger Göran Carlbom vid polisen.

ANNONS

Det var vid klockan 22.22 som larmet om en brand i ett flerfamiljshus på Hjortmossegatan inkom till SOS Alarm. Där var räddningstjänsten på plats tillsammans med två ambulanser.

– Alla ska vara ute ur byggnaden, det rör sig troligtvis om ett rivningshus. Ingen är förd till sjukhus, säger SOS Alarms pressjour.

Utöver ett larm om en brand i ett flerfamiljshus har det inkommit ett larm om en bilbrand på Hjortmossegatan, en bilbrand på Bergkullevägen, en bilbrand på Södra Malögavägen, en brand i parkeringshuset Merkurius, en bilbrand i höjd med Paradisskolan och en bilbrand på Lextorpsvägen.

Räddningstjänsten bekräftade tidigt att det brann på flera håll under kvällen och in på natten, men tillade att de inte hann lämna några detaljer kring händelsen just då.

ANNONS

– Vi har flera insatser på gång i Trollhättan. Det är två kraftiga bränder och massa bilbränder. Vi har inte tid att säga mer nu, säger räddningstjänstens inre befäl, runt klockan 23.

Fakta: Sex bränder inom två och en halv timme

22:22 Karlstorpsvägen: Ska handla om studentbostäder, ingen person skadas. Misstänkt mordbrand.

22:32 Föreningsgatan: Kraftig brand i parkeringsgarage, intilliggande boenden utryms på grund av brandrök och eventuell spridningsrisk. VMA om giftig brandrök utfärdas. Inga personskador rapporterade, grov mordbrand utreds.

22:32 Bergkullevägen: Fyra bilar. Grov skadegörelse genom brand utreds.

22:32 Paradisvägen: Tre bilar. Stor spridningsrisk i terräng. Yngre man ska ha setts springa från platsen i samband med att branden startade. Grov skadegörelse genom brand utreds.

22:34 Södra Malögavägen: Sex bilar. Tre maskerade ungdomar ska ha setts springandes från platsen. Skadegörelse genom brand.

01:01 Lextorpsvägen: Tre bilar. Stor spridningsrisk, branden kunde släckas av räddningstjänsten. Skadegörelse genom brand.

Källa: Polisen

Har gått upp i stabsläge

Några timmar senare, när det värsta hade lagt sig, kunde räddningstjänsten berätta mer om bränderna i Trollhättan.

– Släckningsarbetet har gått ganska bra och branden vid Merkurius är helt släckt nu. Det vi gör där nu är att kolla temperaturen så att den har sjunkit i bilarna inne i parkeringshuset. Totalt ska omkring 13 bilar ha brunnit där, säger Johan Bäckström, vakthavande befäl på räddningstjänsten och tillägger att de snart kan lämna platsen.

Räddningstjänsten kommer låta flerfamiljshuset vid Hjortmossegatan brinna ned helt under kontrollerade former och beräknas vara kvar på plats för bevakning under hela natten.

– Vi har också gått upp i stabsläge och kallat in extrapersonal som jobbar med planering och information. Vi har en räddningsledare på plats inne i staden och vi kommer att hålla på en stund till i stabsläge, säger Bäckström.

Vid 01-tiden utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Film av Andreas Olsson

ANNONS

Tre busslinjer som går förbi de olika platserna fick ställas in till följd av bränderna, enligt Västtrafiks störningskoordinator Jonathan Nord Ekfeldt. Det gällde linje 21, 24 och 65.

Ingen gripen eller misstänkt

Med anledning av de pågående bränderna fick polisen i Fyrbodal förstärkning från andra områden.

– Just nu är läget relativt lugnt, och det har inte varit bråk eller stökigt på någon av platserna. Men vi är kvar och biträder räddningstjänsten i deras arbete, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen, vid 00.30-tiden.

Polisen tror dock att bränderna är anlagda.

– Vi misstänker ju det, framför allt för att det börjat brinna samtidigt på flera olika platser. Det verkar ju vara någon form av samordnad aktion, men anledningen till detta vågar jag inte spekulera i, säger Göran Carlbom, och tillägger:

– Ingen är gripen eller misstänkt för något i nuläget.

Ärendena rubriceras i nuläget bland annat som grov mordbrand och platserna kommer att spärras av för en teknisk undersökning så snart det är möjligt.

Film av efteskiphoto.se

Polisen: ”Inga personskador”

Enligt TTELA:s reporter som befann sig på plats vid en av bränderna fick människor i området inte vara utomhus på grund av giftig rök.

Polisen har inte fått till sig att någon person ska ha kommit till skada i samband med bränderna.

ANNONS

– Det ska inte ha blivit några personskador, säger Göran Carlbom.

Klockan 03.30 under natten var ingen gripen eller misstänkt.

Film av efteskiphoto.se

ANNONS