Brokig hundfästing hittad i Västsverige – så känner du igen den

Ett första fall av den ovanliga fästingen har rapporterats i Västra Götaland. Brokig hundfästing kan bära på en parasit som gör hundar allvarligt sjuka. Nu tror forskare att den kommer att sprida sig.
– Vi kan förvänta oss att den är här för att stanna, säger Giulio Grandi, veterinär och forskare.

ANNONS
|

Den brokiga hundfästingen är ovanlig i Sverige. Det första fyndet någonsin gjordes 2010 i Skåne, då en kvinna hittade en på sitt ben efter en promenad.

I år har fler fall av fästingen rapporterats, i Västra Götaland och Stockholm.

– Vi kan förvänta oss att den brokiga hundfästingen är här för att stanna, säger Giulio Grandi, laboratorieveterinär och forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Varför kommer den nu?

– Frågan borde snarare vara ”varför den inte redan är etablerad?”. I Sverige har vi redan alla förutsättningar, både med vädret och ett kallt klimat, säger Giulio Grandi.

Liftar hit med hundar på semester

Fästingen är sedan tidigare känd på andra sidan Östersjön, inte minst i Ryssland. Från baltiska länder liftar den med hundar som varit med sina ägare på semester, för att tävla eller paras. Den kan också följa med hundar som tas in illegalt i landet.

ANNONS

– Den brokiga hundfästingen hoppar på ett djur och sitter fast i tre till fyra dygn. Därför rekommenderar vi att man ger hunden profylax så fort man är tillbaka, säger Giulio Grandi.

”Det är en ganska fin fästing” säger forskaren Giulio Grandi.
”Det är en ganska fin fästing” säger forskaren Giulio Grandi. Bild: Jonas Förare/SVA

Både fästingmedel och TBE-vaccin ger skydd mot fästingen, som kan leda till allvarliga sjukdomar för hundar, exempelvis blodbrist. Fästingen, som främst sätter sig på hundar och katter, känns igen på dess speciella mönster.

– Utseendet är speciellt, det är en ganska fin fästing. Den har ett brokigt mönster på ryggen, precis som namnet antyder, säger Giulio Grandi.

Tjänsten kan bli AI-baserad

Det ovanliga fyndet i Västra Götaland rapporterades in via SVA:s nya webbverktyg ”Rapportera fästing” där man kan skicka in bilder på fästingar.

Hittills i år har över 12 000 rapporter kommit in. Västra Götaland har flest fall med närmare 2500 stycken, följt av Stockholm och Skåne.

– Det är svårt att säga om det är en ökning jämfört med tidigare år, eftersom den här typen av rapportering inte har gjorts innan. Men det är känt att södra och västra Sverige har mer fästingar generellt sätt, säger Giulio Grandi.

Webbtjänsten är i dagsläget helt anonymiserad och kan därför inte ge någon återkoppling, vare sig vilken typ av fästing man hittat eller om det finns en sjukdomsrisk.

ANNONS
Karta över fästingförekomst i insamlingen "Rapportera Fästing”.
Karta över fästingförekomst i insamlingen "Rapportera Fästing”. Bild: SVA

Giulio Grandi hoppas att tjänsten ska utvecklats inför nästa fästingsäsong. Tanken är att artificiell intelligens ska kunna granska inrapporterade bilder och ge ett direkt svar till insändaren. De inskickade materialet lägger även grund för framtida forskning.

– Jag önskar att rapporteringen kan bidra till att hjälpa veterinärer att snabbare spåra sjukdom till fästingar och ge information till kommuner och samhället i förebyggande syfte.

Brokig hundfästing

  • Fästingens bett på husdjur kan ge symtom som feber och allmän nedstämdhet. Kontakta veterinär om du misstänker att ditt djur blivit smittat.
  • TBE-vaccin för människor och fästingmedel till husdjur ska ge skydd mot fästingarten.
  • Vid utlandsresor, kolla igenom din hund innan och efter hemresa.
ANNONS