Bygger rullande hem klimatsmart och billigt

För Sofia Björk är drömmen att leva enkelt, meningsfullt och med naturen inom räckhåll. Så med egna händer bygger hon ett hem på hjul för sig och sin dotter. Trots ringa erfarenhet har hon redan byggt golvbjälklag, rest väggar och lagt tak.

ANNONS
|

– Jag har tänkt på detta i tio år, kollat otaliga youtube-klipp och drömt. Och nu händer det, säger hon med ett leende som lyser upp hela den gråmulna dagen. Att vinden ligger på och slår i vindpappen stör henne inte. För idag är det byggdag. En sån där dag när hon bygger vidare på sin dröm. Bokstavligen.

– Jag hade ingen erfarenhet, kunde knappt hålla en skruvdragare men jag har lärt mig fort, ler hon och berättar om sitt projekt med okuvlig optimism och tillit till sig själv.

– Alla kan, allt går. Men visst var vissa skeptiska till mitt projekt i början. Ifrågasatte hur jag skulle lösa värme, konstruktion, ritningar och påpekade att jag inte var byggare, säger Sofia som hyr plats på Egnahemsfabriken på Tjörn, en social stödstruktur för självbyggare.

ANNONS

Målet är att hålla nere kostnaderna

– Här har jag tillgång till verktyg, kan köpa extra snickarhjälp när jag behöver och slipper känna mig ensam, speciellt som jag är nybörjare, säger Sofia med en blick på fasadpanelen som för dagen ska fortsätta spikas upp.

– Målet är att bygga själv för att hålla nere kostnaderna, men det har varit många vänliga själar som genuint brytt sig om mitt bygge och sträckt ut en hjälpande hand. Det har varit fantastiskt att känna sån gemenskap och stöttning. Jag är van att lösa grejer själv, men detta har visat hur fint det är att jobba ihop, berättar Sofia som efter år av längtan haft tid att forma sin vision, sitt tiny house. Så i juni rullade underredet på hjul in som ska bära upp ett hus på 27 kvadratmeter med maxvikten 7,7 ton. Planlösningen finns i huvudet och detaljer klarnar allt efterom huskroppen tar form.

– Min dotter Alyssa får ett eget litet rum och jag sover på ett loft ovanför. Vi är ju flockdjur och behöver känna varandras närhet, men samtidigt ha ett eget krypin, säger Sofia och det syns att hon redan är där. I sitt egenbyggda hem, inrett efter energier, väderstreck och solljus. Elden som värmer och naturen tätt inpå.

ANNONS

Utgår från Feng shui

– Det estetiska är viktigt för mig, omsorgen om form och färg. Jag utgår från feng shui och vill ha få men rätt saker runt sig. Varje grej ska ha en plats i mig, och antingen en praktisk eller emotionell mening, säger hon med en gest mot hjärtat.

Uppvuxen i Trollhättan utbildade hon sig till frisör direkt efter gymnasiet.

– Jag gick den traditionella skolan, men det klaffade inte i hjärtat, så jag lärde nytt om alternativa, giftfria metoder och beslutade mig för att öppna en egen salong 2012, fri från kemikalier. Och då som nu fanns de folk som undrade vad hon höll på med, hur det skulle gå.

Vi kan leva bättre

– Men jag var tvungen att prova, det gäller att inte hejda sig själv, säger Sofia Björk medan vi går runt bland byggnadsmaterialet, kapade reglar, vindpapp och allsköns verktyg.

– Jag tror det är den gröna tråden i mitt liv. Jag är övertygad om att vi kan leva bättre med tanke på oss själva, djuren och naturen. Det är viktigt att vi alla drar vårt strå till stacken. Varje handling gör skillnad, säger hon med den där intensiva blicken som inte ger vika.

– Vi behöver återskapa balansen på jorden. Detta bygge är mer än ett hus för mig. Det är en röst, ett konkret bidrag till det samhälle som jag tror på.

ANNONS

Att driva grön frisörsalong och att bygga ett litet klimatsmart hus i återbrukat material som värms upp av en kamin, med solceller på taket, miljövänliga avloppslösningar, baserat på resurssnål livsstil är Sofias väg. Och hon funderar mycket kring det där hur livet ska levas, lyckobegrepp och vad vi egentligen strävar efter. Hon tror tid en nyckel till frihet och skälet till att hon valt ett litet egenbyggt hus på hjul.

– Jag har inte behövt ta banklån och kommer sänka min månadskostnad, så jag kan gå ner i arbetstid och få mer tid till min dotter och till det jag älskar, istället för att bara jobba på i hamsterhjulet.

– Nu älskar jag visserligen mitt jobb, men jag vill ha valfriheten, tillägger hon bestämt. Hon bygger när hon har tid och råd, medan hon driver salongen parallellt.

En djungel med alla regler

Målet är att ha ett tätt ytskikt innan vintern. Hon myser och skiner upp vid tanken på att i bygglampans sken fortsätta inomhus. Förhoppningen är inflyttning till sommaren, och innan dess hittat en plats att placera huset på.

– Utmaningen har varit alla regler. Jag fick ett bryt i början, det var en djungel. Men jag tar en grej i taget. Jag gjorde inte all research innan jag började, då hade jag nog aldrig kommit igång utan fortfarande suttit i soffan och kollat youtubeklipp, ler Sofia som delar sin byggprocess på instagram, även om hon egentligen inte gillar sociala medier. Men hon gör ett undantag för det fyller en viktig funktion. Rösten glöder till.

ANNONS

– Jag vill gjuta mod i andra och inspirera till nyfikenhet och att våga realisera drömmar. Ibland måste man bara ta chansen när den kommer, även om det kanske inte är helt rätt tid. Man måste bara hoppa.

Sofia Björk

Ålder: 31

Familj: Min dotter Alyssa 2,5 år, hunden Milo och bästisen Lisa. Föräldrar och bror Daniel.

Bor: Hyreslägenhet i Trollhättan

Gör: Driver en ekologisk frisörsalong, jobbar som aromaterapeut och utbildar sig till kost- och näringsterapeut.

Intressen: Hälsa, helande mat och välmående. Varma och djupa relationer. Glädje, bus och skratt, skog och solsken.

Budget för Sofias tiny house: 300 000 kr.

Det bästa med ett tiny house på hjul: Jag kan flytta mitt eget hem och inte vara låst till en plats. Ekonomisk frihet och mer tid till allt jag älskar, som att lära mig mer om odling och självförsörjning.

Drömmer om: En frisk planet och att mänskligheten lever med respekt, kärlek och tacksamhet till allt jorden ger oss varje dag.

ANNONS