Coronasmittan skenar i Strömstad – lokala restriktioner införs i kommunen

Gränsen mot Norge är stängd efter att en smittsam coronavirusmutation fått spridning. Nu skenar smittan – på svenska sidan av gränsen. I Strömstad införs lokala restriktioner på tisdagen efter en dramatisk smittoutveckling.

ANNONS

Sveriges gräns mot Norge har varit stängd i en vecka. Spridningen av en befarat mer smittsam virusmutation, med ursprung i Storbritannien, hade lett till restriktioner i Osloområdet och den svenska regeringen såg anledning att agera.

Nu skenar coronasmittan vid gränsen – i Strömstad. Medan smittspridningen har minskat markant i Västra Götaland som helhet, har trenden varit direkt motsatt i den nordvästra kommunen i regionen.

Från och med tisdagen införs lokala restriktioner, efter uppmaning av Smittskydd Västra Götaland. Bland annat stängs flera kommunala verksamheter ner och högstadiet återgår till distansundervisning.

– Medan antalet fall i resten av Västra Götalandsregionen går ned, så har de ökat kraftigt i Strömstad. Därför gäller nu att snabbt kunna vända trenden. Alla i Strömstad måste hjälpa till. Det finns ingen verksamhet som är undantagen, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vecka 3 hade Strömstad klart flest fall sett till folkmängden av samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Preliminära siffror från förra veckan tyder på att antalet nya fall nästintill har fördubblats från rekordnivån: 105 nya fall upptäcktes vecka 4.

Utbrott i ishall i Halden

Den självklara kopplingen till Norge finns – och där står kommuner på andra sidan Svinesund just nu i fokus. I Halden har nyligen ett stort utbrott, med ett 50-tal smittade, kunnat knytas till en ishall.

Åtminstone en av personerna bar på den brittiska virusmutationen, uppgav Haldens kommun i söndags. Analyser av andra prover från utbrottet pågår.

Om det är den brittiska virusmutationen som fått fäste i Strömstad är ännu oklart, men prover från kommunen har skickats för analys till Folkhälsomyndigheten, vilket Strömstads Tidning tidigare har rapporterat om.

Stängd gräns påverkar Strömstad

Strömstad har stuckit ut även tidigare i pandemin. Bland annat var smittspridningen länge lägre än på många andra håll, men antalet nya fall höll sig å andra sidan också på en högre nivå när andra kommuner minskade i början av hösten.

Bohusläningen har tidigare rapporterat om hur restriktionerna i Norge drabbat gränshandeln i Strömstad hårt. Nu påverkas kommunen kanske hårdare än någonsin – av såväl smittan som restriktionerna.

ANNONS