Då kan du plocka bär i skogen

Redan nu ger sig folk ut och plockar hjortron längre upp i landet. Men även i väst ser det ut att bli en bärsommar – och det kan vara värt att ge sig ut redan nu.
– Kommer det bara regn nu så kommer det säkert på de flesta ställen bli mycket bra med blåbär, säger bärexperten Magnus Engstedt om sommaren.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det kom ingen nattfrost i början maj månad då bärbuskarna blommar – en av förutsättningarna som gör att vi nu ser ut att få en riktig bärsommar. Sedan var det kyligt och fuktigt innan värmeböljan slog till. Efter de höga temperaturerna den senaste månaden är det bara mer regn som krävs.

– Det stora frågetecknet är vattnet, det har ju varit en så otroligt varm sommar nu. Men där det finns vattenhållande partier är det säkert inga problem, där är det jättemycket blåbär. Men där det är mer torrkänsligt, som på höjder, jordar och lite öppnare skog där solens strålar är obarmhärtiga, torkar riset ut och det blir inte mycket av det, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet.

ANNONS

Han tillägger:

– Man kan inte överdriva vattnets betydelse för sjöfarten, så är det också med bär.

Lingonen i samma båt

Förra året blev det nattfrost precis när riset skulle blomma, men blåbären led fortfarande av tidigare års väder.

– 2018 var det så torrt att blåbärsriset tynade bort, något som fick följder för kommande år, säger Magnus Engstedt.

Blåbären är redo att bli plockade nu och bästa platserna att leta på är, enligt Magnus Engstedt, där det är lite skuggig terräng, tall och morän.

– Där det är grönt, vitalt och friskt blåbärsris kan man springa in och hitta massor med bär. Där det börjar gulna och torka ut blir det inte mycket, säger han och påpekar att det kan variera mycket i ett område, men generellt ser det lovande ut.

Även lingonen och andra bär är i samma situation, kommer nederbörden så kommer det bli mycket bär.

– Vad skogsbären behöver just nu är rejält med regn helt enkelt, där det inte kommit behövs det verkligen. Kommer det inget regn de kommande veckorna så ger sig blåbärsriset allt eftersom graden av torrhet i marken utmärker sig.

ANNONS