Dags att välja Bohusläns bästa val

I söndags var det val till kommun, region och riksdagen. Därför har det blivit dags för val av Bohusläns bästa val. Vilka av alla val undrar du? Valarna i havet, så klart!

ANNONS
|

Det finns mer och mindre vanliga valar i våra vatten. Tumlaren är till exempel ganska vanlig här på västkusten men ibland får vi mer exklusiva besök, som när en späckhuggare besökte Brofjorden för ett par månader sedan.

Men vilken är egentligen Bohusläns bästa val? Det har det nu blivit dags att avgöra. Bohusläningen har valt ut valar ur arkivet, och det är nu upp till er läsare att avgöra vilken som är bäst.

Vikval i Uddevalla

I oktober 2018 siktades en vikval i Byfjorden inne i Uddevalla, något som Yonatann Pors lyckades fånga på film. Han berättade för tidningen att en anställd vid Kynningsrud kom in i fikarummet när kollegorna drack morgonkaffe och utropade att det var en val i hamnen.

ANNONS

– Det är otroligt häftigt att jag har fått bevittna det här. Jag såg en val en gång när jag var liten, den simmade in i Skeppsviken. Men jag var ju så liten då, jag minns knappt, sa Yonatann Pors till Bohusläningen då.

Valen siktades sedan på flera håll längs kusten, bland annat i Ljungskile.

Delfin i Strömstad

I Juni 2020 fick Sebastian Fahlberg syn på något ovanligt när han var ute och promenerade i Strömstad: nämligen en delfin. Delfinen hade tagit sig till båthamnen för att få sig ett mål mat:

– Det var häftigt, jag har aldrig sett en delfin i vilt tillstånd. Den simmade runt i cirklar och jagade fisk. Vi tittade på den ganska länge, säkert omkring 45 minuter, sa Sebastian Fahlberg till Bohuslänignen då.

Vad som hände sedan med delfinen förtäljer inte tidningsrapporteringen.

Späckhuggare i Brofjorden

I maj i år fick fiskare i Brofjorden konkurrens, när fyra späckhuggare också var där för att fånga makrill. Det var något som Emanuel Ohlsson lyckades filma från LL 628 Atlantic. Dock blev det inga bråk om fångsten, eftersom Emanuel Ohlssons båt trålade efter räkor.

– Det är tredje året i rad som jag har sett späckhuggarna nu. Jag vet inte om det är samma familj som har sett här tidigare men jag tror det. De två tidigare gångerna har de kommit i april så de stämmer ju ganska bra överens tidsmässigt, sa Emanuel Ohlsson den rutinerade späckhuggsobservatören till tidningen då.

ANNONS

Tumlare utanför Lysekil

I augusti förra året var Mikael Cederfeldt och hans pappa ute och fiskade utanför Lysekil, i höjd med vraket Amasis när de plötsligt blev omringade av en stor grupp tumlare.

– Jag har sett tumlare förr, men aldrig så här glada och nyfikna. Här var det fullt ös, sa Mikael Cederfeldt till Bohusläningen då.

Strandade näbbvalar vid Nordens Ark

Sommaren 2019 kom tre ovanliga gäster till våra vatten. Nämligen tre näbbvalar som hade irrat sig långt in i Åbyfjorden, ända till Nordens Ark. Personal från djurparken fick rycka ut för att hjälpa valarna, varav den största uppskattades vara fyra till fem meter lång.

– Vi tror att den största var en dominant hona som de andra följt efter. Det måste varit något mer grundläggande än att de bara har simmat fel som gjorde att de fastnade här. Det kan eventuellt vara en sjukdom eller liknande, sa Mats Höggren, vd på Nordens Ark till tidningen då.

Näbbvalarnas besök blev en följetong den sommaren, som tyvärr slutade tragiskt för alla tre.

BONUS: Valrossen Freya – utom tävlan

Namnet till trots är inte valrossar valar, utan en slags säl. Därför platsar inte vårens och sommarens vattenkändis valrossen Freya in i tävlingen, men hon tål helt klart ett hedersomnämnande.

Det var i mars som Freya först dök upp på en båtplats på Smögen. En tid senare uppehöll hon sig i Strömstad, innan hon simmade vidare till Norge, Oslo närmare bestämt, där hon sedermera avlivades av norska myndigheter. Detta eftersom hon ansågs utgöra en fara för människor och egendom.

ANNONS

Årets besök var inte det första av en valross, men att de syns i svenska vatten hör inte till vanligheterna.

– Jag vet att det var en i Tjörn 2003 och en i Åsa 1998. Så det här är jätteovanligt, sa Kennet Lundin, docent i marinbiologi vid Göteborgs naturhistoriska museum till Bohusläningen i samband med Freyas besök på Smögen.

I Norge har en insamling för att resa en staty av Freya startats.

ANNONS