För människan är juli ofta förknippat med högsommar, långa dagar vid stränderna, och ledighet. Men för humlorna är det rena dödsdomen.
– Det är nu humlornas drottning dör i boet, berättar Peter Nilsson, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.
Humlor och humledrottningar lever i max ett år. När drottningen dör slutar humlorna lägga nya ägg och kolonierna splittras.
Lindar – humlornas dödsbädd
Under onsdagen låg det drygt 80 döda eller döende humlor utanför Margaretegärdeskolan. Det är inte skolgården i sig som är en attraktiv dödsplats, istället är det lindarna som oftast blir humlornas dödsbädd.
– Nu har de flesta träden blommat över, men linden blommar väldigt sent, vilket lockar humlorna, säger Peter Nilsson.
Det råder viss osäkerhet varför det är linden humlorna dör under. En teori menade att nektarn innehåller koffein som gör att humlorna blir beroende och därför lockas till linden. En annan teori menade att linden är giftig för humlorna.
– Vi tror att det beror på att linden utsöndrar mer doft och luktämnen i jämförelse med hur mycket nektar den kan förse humlorna med, säger Peter Nilsson.
– Humlorna luras till linden, vilket tar mer energi än det ger och de dör.
Humlan orkar hem en sista gång
Även om humledöden är helt naturlig för årstiden kan allmänheten hjälpa en trött humla.
– Man kan ge dem lite sockervatten så humlorna orkar hem en sista gång, säger Peter Nilsson. Men de är dödsdömda oavsett.
Kan humlan stickas när den är död?
– Är humlan helt död sticks den inte, men den kan se nästan livlös ut och ändå ha lite liv i sig. Då kan den helt reflexmässigt stickas, säger Peter Nilsson.