Delfin jagade fisk vid båthamnen i Strömstad

När Sebastian Fahlberg vandrade vid båthamnen i Strömstad under fredagen fick han syn på en ovanlig besökare.

ANNONS
|

Nyinflyttade Strömstadsbon Sebastian Fahlberg vandrade under fredagen runt i centrum tillsammans med sin flickvän för att utforska sin nya hemstad.

Två dagar tidigare hade han anlänt till staden efter att ha fått nytt arbete och nu kommer att bosätta sig i Strömstad.

Vandringsturen tog paret ner till båthamnen där de plötsligt siktade något i vattnet runt båtarna.

– Vi trodde först att det var en dykare som hade en hajfena på ryggen och städade undersidan på båtarna. Men så hoppade den och då såg vi att det var en delfin, säger Sebastian Fahlberg och skrattar.

Delfinen lekte och jagade fisk i vattnet och Sebastian fick snabbt fram mobilkameran och fångade besökaren på både foto och film.

ANNONS

– Det var häftigt, jag har aldrig sett en delfin i vilt tillstånd. Den simmade runt i cirklar och jagade fisk. Vi tittade på den ganska länge, säkert omkring 45 minuter, säger han.

Fenan tyder på delfin

Han tror att den minskade båttrafiken under rådande coronapandemi kan vara en förklaring till att delfinen vågat sig närmare land.

– Den brydde sig inte om oss överhuvudtaget utan det var fullt fokus på småfisken, säger han.

Valexperten Svante Lysén som för tillfället befinner sig på Käringön får titta på en av bilder för att se om arten går att identifiera.

– Fenans form tyder på att det är en delfin så det ser inte ut att vara en tumlare men vilken sorts delfin kan jag tyvärr inte se, säger han.

Även på Orust har delfiner nyligen setts leka vid en fiskbåt, vilket bohusläningen berättade om i slutet på april.

Sebastian Fahlberg är glad över den spontana promenaden och ser nu fram emot sitt nya arbete. Kanske blir det fler unika besök i hamnen, tills dess delar han med glädje med sig av vad han har sett under dagen.

– Förhoppningsvis kan den här filmen sprida lite glädje till andra, för det var verkligen roligt att få uppleva, säger han.

ANNONS
ANNONS