Det här kan du göra på sportlovet

Det vankas sportlov i vår del av landet. Enligt väderprognosen verkar det bli en vecka med fint väder, men utan snö. Så om pulkaåkning och snöbollskrig inte funkar som aktiviteter, vad kan man då hitta på? Vi listar ett urval av sportlovsaktiviteter i Bohuslän men också några lite längre bort.

ANNONS
|

Med reservation för eventuella ändringar.

Åka skidor

I Ulricehamn finns en skidbacke och det finns det även i Skövde och Åmål med.
I Ulricehamn finns en skidbacke och det finns det även i Skövde och Åmål med.

För att åka skidor måste man inte packa in hela familjen i bilen och dra till fjälls. Skidbackar har vi på närmare håll, även om en viss transportsträcka finns. Till exempel kan man ta en tur till Falköping där Mössebergsbacken finns. Mer utförsåkning kan man ägna sig år på Ski Bike Hike i Ulricehamn, Billingebacken i Skövde eller Åmåls Skicenter i Edsleskog.

Vill man åka längdskidor erbjuder vissa av anläggningarna med utförsåkning även det, men det finns också på fler håll. I Trollhättan finns till exempel en konstsnöanläggning.

Gå på museum

Vill man se gamla polisbilar till exempel, kan det vara värt ett besök till Volvo museum där man just nu har en utställning som heter ”I samhällets tjänst”.
Vill man se gamla polisbilar till exempel, kan det vara värt ett besök till Volvo museum där man just nu har en utställning som heter ”I samhällets tjänst”. Bild: Volvo museum

Det finns många olika museer som man kan besöka både i närheten eller göra en utflykt till. På lovet har flera av dem barnaktiviteter på programmet. På Bohusläns museum kommer de bland annat ha sportlovsbio och skaparverkstad. Vill man titta på hällristningar finns Vitlycke museum i Tanum. På Tjörn finns Nordiska Akvarellmuseet, där man just nu har en utställning med barnboksillustratörer. På Volvomuseet i Göteborg pågår utställningen ”I samhällets tjänst” där man bland annat visar upp polisbilar, brandbilar, ambulanser och andra fordon från förr.

ANNONS
I Uddevalla finns en taidoklubb. Vanessa Rydingsvärd är 8 år och har hållit på med taido i 1,5 år. Många klubbar erbjuder prova-på-tillfällen.
I Uddevalla finns en taidoklubb. Vanessa Rydingsvärd är 8 år och har hållit på med taido i 1,5 år. Många klubbar erbjuder prova-på-tillfällen. Bild: Julia Forsberg

Testa en sport

På lovet arrangeras många prova-på-tillställningar av olika idrottsföreningar. Kommunerna har även extraöppet på många av sina idrottshallar. I Brastad arrangeras, bland annat, en träff med spontanaktiviteter 20 februari. Spana in kommunernas olika sportlovsprogram så hittar du mer information. Friskis & Svettis i Uddevalla har också prova på för unga under lovet. I Tanumshede och Uddevalla finns dessutom Fritidsbanken som man kan låna saker av om man vill testa någon ny sport eller fritidsaktivitet.

Jessica Fransson och Shaysta Mahmoud på Dalabergs bibliotek, i ett integrationsprojekt.
Jessica Fransson och Shaysta Mahmoud på Dalabergs bibliotek, i ett integrationsprojekt. Bild: Kenneth Eriksson

Läsa böcker eller skriva

För ett par år sedan gjordes ett försök att lansera höstlovet som ”läslov”, men det hindrar inte biblioteken från att även arrangera sportlovsprogram. Bland annat kommer polisen och läser sagor på biblioteken i Munkedal och Kungshamn. I Uddevalla arrangerar biblioteken en skrivartävling för alla upp till 18 år. På Rampens bibliotek i Uddevalla arrangerar ”Escape Bibblan” där man ska leta efter en gömda koder.

På grund av renoveringsarbeten kommer dock Lysekils stadsbibliotek och biblioteken i Tanumshede och Fjällbacka att hålla stängt.

Ishallen i Uddevalla. På bild Loui Törnebohm och pappa Magnus Tagerås.
Ishallen i Uddevalla. På bild Loui Törnebohm och pappa Magnus Tagerås.

Åka skridskor

Det finns ishallar på flera håll i Bohuslän. Ishallarna i Lysekil, Uddevalla och Munkedal är öppna. Kolla upp vilka tider som är med och utan klubbor på isen. På Lionshov i Skee i Strömstads kommun kan man testa på konståkning.

Trombongänget med Eric Karlsson, Jacob Andersson och Hans Bjermqvist, Kulturskolan Munkedal
Trombongänget med Eric Karlsson, Jacob Andersson och Hans Bjermqvist, Kulturskolan Munkedal

Testa på utbudet på kulturskolan

Kommunernas kulturskolor arrangerar en rad olika aktiviteter. Uddevalla kulturskolan arrangerar, bland annat, kulturverkstäder på Tureborg och på Hovhult. Det går att testa på teater, eller varför inte testa på bugg i Munkedal? I Lysekil finns dessutom Slöjdföreningen Stangen där du kan testa olika sorters slöjd.

ANNONS

LÄS MER:Barnfamiljens guide till billiga nöjen i Bohuslän

ANNONS