Dödssiffran stiger i NU-sjukvården

Västra Götalandsregionen har nått en platå i antal covid-patienter som vårdas på sjukhus. Under våren har 147 patienter friskförklarats och skrivits ut. från NU-sjukvården. Samtidigt som 44 patienter avlidit, majoriteten har varit över 65 år.

ANNONS

Den 17 mars skrevs den första patienten med covid-19 in på NU-sjukvården. Sedan dess har antalet patienter ökat stadigt. Men förra veckan deklarerade Västra Götalandsregionen att man nått en platå i antal patienter som vårdas.

På måndag vid klockan 11.00 vårdades totalt 311 patienter i regionen, varav 54 personer inom NU-sjukvården.

– Det är ungefär lika många som vi haft de senaste veckorna, så vi har nått en platå, säger Niklas Claesson, kommunikationschef inom NU-sjukvården.

Men vi kan inte pusta ut än.

– Vi skriver ut en hel del patienter men vi skriver också in en hel del, faran är inte över. Människor i vårt område fortsätter att insjukna allvarligt i covid-19 och det är jätteviktigt att vi fortsätter hålla oss till riktlinjerna och inte utsätter våra riskgrupper för smitta, säger Niklas Claesson.

ANNONS

Hittills har 3 698 personer med covid-19 avlidit i Sverige, 44 av dem har vårdats inom NU-sjukvården. 90 procent av de avlidna har varit över 65 år gamla.

– Det är tydligt att det framförallt är äldre som drabbas hårt av den här sjukdomen.

Covid-patienter som intensivvårdas inom NU-sjukvården ligger i genomsnitt nedsövda i 12 dygn. Att behandlas med respirator är tufft, vilket gör att äldre ofta vårdas på andra sätt, förklarar Niklas Claesson.

– 12 dagar i respirator är oerhört krävande för kroppen. Det kräver att man har en god grundkondition. Om en patient tidigare är sjuk och skör är det sällan meningsfullt med intensivvård. Då är det bättre att på ett respektfullt sätt vårda patienten på ett annat sätt.

Coronaviruset i Västra Götaland

Den 18 maj klockan 11.00 fanns det totalt 311 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 81 på intensivvårdsavdelning, IVA, på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

54 personer varav 10 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

157 personer varav 45 på IVA

Sjukhusen i Väster:

26 personer varav 7 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

22 personer varav 11 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

52 personer varav 8 på IVA

Källa: VGR Data och analys

ANNONS