Eldhärjade fartyget Almirante Storni flyttas till Lysekil

En månad efter att en kraftig brand utbröt på Almirante Storni i Göteborgs skärgård har lastfartyget nu lämnat Göteborg och är på väg till Lysekil.
– Det känns bra. Det var ett gott samarbete, säger Erik Waller, vice hamnkapten på Göteborgs hamn.

ANNONS

Lastfartyget Almirante Storni, som för nästan en månad sedan började brinna strax söder om Vinga i Göteborgs skärgård, har sedan den 11 december legat i Göteborgs hamn.

LÄS MER:Svårsläckt brand på fartyg utanför Göteborg

– Det primära då var ju att släcka branden. De fick inte riktigt bukt med den ute på vattnet, så för att släcka branden fullt ut så var de tvungna att lossa delar av lasten, säger vice hamnkapten Erik Waller.

På väg till Lysekil

Efter att räddningstjänsten avslutade sin insats påbörjade haverikommissionen en teknisk undersökning av fartyget som sedan efterföljdes av reparationer.

Men efter att både kommissionen och arbetarna lämnat platsen har Almirante Storni vid 8-tiden på söndagsmorgonen åkt från hamnen – för att styra mot Lysekil. Någonting som P4 Göteborg var först med att rapportera om.

ANNONS

– Där ska man lossa resten av den oskadade lasten, de har bättre möjligheter än oss att lossa den här typen av gods, säger Erik Waller.

Därefter ska fartyget gå på varv för ytterligare reparationer, och morgonens avfärd markerar således avslutningen för det omfattande arbetet med lastfartyget.

Så, hur känns det nu då?

– Det känns bra. Det var ett gott samarbete mellan de olika parterna och det skönt att få ett kvitto på att samarbetet fungerar bra, säger Erik Waller.

Almirante Storni anlände till Lysekil vid 15-tiden och lotsades in till hamnen strax efter klockan 16.

ANNONS