Högskolan Väst tilldelades en miljon kronor att starta vårdutbildning på andra orter.
Högskolan Väst tilldelades en miljon kronor att starta vårdutbildning på andra orter. Bild: STEFAN BENNHAGE

En miljon kronor för vårdutbildning på andra orter

Högskolan Väst har fått en miljon kronor för att bedriva vårdutbildningar på fler platser.
– Vi fick otrolig skjuts under pandemin för distansundervisning som har gjort det möjligt att genomföra denna typ av utbildning, säger Åse Boman.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I regeringens budgetproposition för 2022 föreslogs en satsning på 20 miljoner kronor mellan 2022 och 2030 för en decentraliserad vårdutbildning. Högskolan Väst har blivit tilldelade en miljon kronor.

Högskolan Väst ska använda medlen för att bedriva sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeutbildning på andra orter. I veckan började specialistsjuksköterskeutbildningen i Västervik.

– Det är en stor brist på specialistsjuksköterskor. Det kommer vara fokus på intensiv- och distriktssköterskor samt sjuksköterskor inom psykiatrin, säger Åse Boman, prefekt på institutionen för hälsovetenskap på Högskolan Väst.

Hybridutbildning

Vårdutbildningarna kommer vara av hybridvariant och kommer vara både på plats och tillsammans med andra sjuksköterskeutbildningar på Högskolan Väst.

– Vi ser att ju längre bort från högskolor man bor desto svårare är det att starta högskolestudier. Det är fantastiskt roligt att kunna ge möjligheten att studera på hemorten, säger Åse Boman.

ANNONS

Campus i Dalsland

Miljonen som högskolan blivit tilldelade ska även bidra till uppstart av en sjuksköterskeutbildning på campus Dalsland i Bäckefors. Planeringen för denna utbildning har precis börjat och hur den kommer se ut är i nuläget svårt att säga.

– Jag kan säga att den kommer också vara en hybridvariant. Vi fick otrolig skjuts under pandemin för distansundervisning och det har gjort det möjligt att genomföra denna typ av utbildning.

ANNONS