Facebooks sexvarning om Bohuslän

Under en tid varnade Facebook för ”nakenhet eller sexuella handlingar” när användare sökte på ”Bohuslän”. Här är den oväntade förklaringen till varför.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Christer Florén är digital marknadsföringsspecialist på Stampen Media, och den som kontaktade Facebook å koncernens vägnar efter att det uppdagats att en sökning efter den tidning du just nu läser ledde till en varning lydande: "Termen du sökte efter associeras ibland med nakenhet eller sexuella handlingar, vilket inte är tillåtet på Facebook”.

Varningen har legat kvar under flera dagar innan den försvann på onsdagen, och förklaringen Christer Florén fick från Facebook var minst sagt oväntad:

Kopplas till erotisk novell

– De menar att Bohuslän och Bohusläningen via deras algoritmer på något sätt hänvisar till en erotisk novell som heter något i stil med ”House of Loans”, säger han.

ANNONS

Enligt Christer Florén är det någonting i översättningen av ”bo” och ”hus” i översättningen till engelska som enligt Facebooks svar lett till algoritmens förvirring.

– Jag försökte hitta den där novellen utan framgång. När man söker på Bohuslän eller Bohusläningen drar Facebooks egna algoritmer paralleller till den, vilket kan tyckas långsökt.

”Ofta fel på grund av översättningen”

Christer Florén är säker på att varningstexten utan tvekan lett till att färre Facebook-användare hittat både till Bohusläningen eller till det de sökte om Bohuslän i stort.

– Alla gånger! Hade det här varit mitt i sommaren hade det drabbat Bohusläns turism. Facebook är också som en stor sökmotor för folk.

– Facebooks algoritm gör en första sållning vid sökningar, och särskilt i första sortering blir det ofta fel på grund av översättningen.

ANNONS