Familj med barn fick räddas från segelbåt

Stormen drar fram över i Bohuslän. Under dygnet som gått hamnade en familj i stor dramatik utanför Smögen.

ANNONS
|

Redan i måndags kom de första tecknen på stormens framfart mitt i sommaren. Och under tisdagsdygnet har det blåst rejält. Det blåste och stormade värst kring Bohusläns kustremsa och slutligen gick Sjö- och flygräddningen med bland annat Kustbevakningen ut och varnade för att ens ge sig ut till havs i de höga vågorna.

Vid Nordkoster och Väderöarna mättes stormstyrka på upp till 28 sekundmeter i byarna.

LÄS MER: Här rycker sjöräddningen ut på uppdrag

Sjöräddningen har flera stationer längs Bohuskusten. I Strömstad gick båtarna nästan i skytteltrafik för att hjälpa medlemmar i nöd.

Man ryckte ut på flera sjukdomsfall och fick hjälpa till att få in människor till land.

ANNONS

Under tisdagseftermiddagen fick Bohusläningen en intervju med sjöräddaren Klas Johansson, på väg ut på havet mot Kosteröarna för ännu ett uppdrag, med Sjöräddningen i Strömstad. Krasst konstaterar han att de kraftiga stormvindarna har gett sjöräddarna ovanligt många uppdrag på ett drygt dygn.

- Vi har redan varit ute på sex sju uppdrag. Det gäller främst båtar som ligger för ankar i utsatta lägen och måste ha hjälp eller båtar som har slitit sig.

Polisen har under dygnen fått ta emot flera samtal från personer som varit oroliga. Inre befälet i Uddevalla berättade att man fått frågor m att hjälpa till att kontrollera så att båtar är fastsurrade.

- Det har ju blåst kopiöst. Men jag vet inte att vi faktiskt har varit ute på ett enda larm som har med stormen att göra, säger Peter Adlersson, presstalesman för polisen i region Väst.

Mathias Hansson på Sjö- och flygräddningscentralen, berättar att stormen till trots så har de akuta larmen om direkt livräddning med livshotande faranästan helt uteblivit.

Man har bara hjälpt till vid ett larm som kom sent under tisdagskvällen.

Larmet kom från Smögen där någon uppfattat att en segelbåt var i sjönöd.

- Den klassades som livräddning och handlade om en segelbåt som drev mot land. En vägfärja slog larm om att båten var på drift.

ANNONS

Kustbevakning, räddningstjänst samt sjöräddningen åkte ut på larmet. En familj med två vuxna och barn fanns ombord.

Samtliga kunde räddas till land.

ANNONS