Familjehemsplacerat barn våldtogs i flera år – IVO avslutar ärendet

IVO avslutar ärendet mot socialtjänsten, där ett barn i Bohuslän utsatts för flera grova övergrepp under flera år i ett familjehem.

ANNONS
|

Efter en anmälan enligt lex Sarah avslutar nu Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ärendet och kommer inte vidta några ytterligare åtgärder. I flera år utsattes ett barn för grova övergrepp i ett familjehem i en kommun i Bohuslän.

Socialtjänsten uppmärksammades på händelsen efter att familjehemsföräldrarna häktades misstänkta för övergreppen som då hade pågått i flera år.

IVO anser att Socialtjänsten utfört sin utrednings- och anmälningsskyldighet – då de samma dag som de fick vet att polisen ingripit mot familjehemsföräldrarna inledde en utredning.

Slarvigt när kommunens utredning dröjde

IVO anser däremot att Socialtjänsten borde upprättat en rapport tidigare än sex månader efter larmet. Och att kommunen varit försumliga när utredningen inkom till IVO först efter tre och en halv månad efter lex Sarah-anmälan.

ANNONS

"Att invänta resultatet av en polisutredning är inte skäl att avvakta med en anmälan eller utredning. enligt bestämmelserna om lex Sarah," skriver IVO i sitt beslut.

Tillsynsmyndigheten konstaterar också att huvudmannens utredning visar att de vidtagit åtgärder för att undanröja missförhållandet, och för att förhindra att något liknande kan hända igen.

Socialchefen har tagit emot IVO:s beslut.

– Vi tar till oss den kritik de framfört om att vi inte utrett händelsen tillräckligt snabbt. Vi hade kunnat gjort det snabbare, men det var ett beslut vi tog då, för att inte förgå polisens utredning och för att inte heller döma ut den enskilde, säger han.

Enligt kommunens egna utredning har det inte identifierats några formella brister i verksamheten som är orsak till missförhållandena. Man man konstaterar däremot att "det vore önskvärt" att de haft fler enskilda samtal med barnet under den tid som hen var familjehemsplacerad.

Dömdes till tio och tolv års fängelse

De båda familjehemsföräldrarna dömdes till tio och tolv års fängelse av tingsrätten men överklagade till hovrätten som fastslog domen – men sänkte skadeståndet.

Mannen har överklagat domen till Högsta domstolen, som fortfarande inte har tagit beslut om de ska ta upp fallet än.

LÄS MER:Våldtog sitt fosterbarn - inte psyksjuk

LÄS MER:Dömer ut skolparets chanser i Högsta domstolen

LÄS MER:Skolparet överklagar domen

ANNONS