I en stickprovskontroll som gjordes förra veckan kunde Folkhälsomyndigheten konstatera att den brittiska muterade varianten av coronaviruset låg bakom tio procent av fallen.
I en stickprovskontroll som gjordes förra veckan kunde Folkhälsomyndigheten konstatera att den brittiska muterade varianten av coronaviruset låg bakom tio procent av fallen. Bild: Meli Petersson Ellafi

Färre fall i regionen - men tio procent brittisk mutation

Förra veckan var det återigen färre smittade än föregående vecka i Västra Götalandsregionen. Men cirka 10 procent kan bero på den brittiska muterade varianten.

ANNONS

Antalet konstaterade fall av covid-19 i Västra Götaland har minskat för fjärde veckan i rad. Men kontroller av positiva testresultat visar att en andel av de konstaterade fallen orsakats av den brittiska varianten av viruset.

Preliminära data pekar på att ungefär tio procent av förra veckans fall i regionen kan vara orsakade av den brittiska varianten av viruset, enligt regionen.

– Resultatet är inte oväntat, utan liknar situationen i en stor del av Europa nu, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall i ett pressmeddelande.

”Tycks sprida sig mer effektivt”

Västra Götalands regionen är en av de regioner som ingått i en stickprovskontroll den senaste veckan enligt Folkhälsomyndigheten. Den ska fortsätta även denna veckan, men de första resultaten visar att av alla prover som togs under veckan, 2220 stycken, så var det cirka elva procent som pekades ut som den brittiska varianten.

ANNONS

– Det tyder på att vi, liksom stora delar av Europa, har fått in den här varianten i Sverige. Den tycks sprida sig något mer effektivt än andra typer av viruset. Och det är också troligt att den här varianten kommer att ta över och dominera, säger Sara Byfors, enhetschef från Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Hon fortsätter:

– Om det också kommer att betyda att smittspridningen och antal fall kommer att öka beror ganska mycket på hur vi beter oss. Det är samma åtgärder för att minska smittspridningen av den här varianten som andra, säger hon.

Nu utför myndigheten ytterligare kontroller för att säkerställa siffrorna.

ANNONS