Flera knivattacker i Uddevalla under kvällen – en person död

Flera knivskärningar inträffade under en kort tidsperiod i Uddevalla under tisdagskvällen. Polisens teori är att det handlar om en uppgörelse mellan två grupperingar. Under onsdagsmorgonen bekräftar polisen att en person har dödats och utreder händelsen som mord. En person har gripits. Polisen har gått upp i en särskild händelse, vilket innebär att resurser från hela regionen kan sättas in.

ANNONS

Vid 21:59 på tisdagskvällen hittades en man svårt knivskuren vid Södra Hamnen i Uddevalla. Bara sju minuter senare vid 22:06 hittas ytterligare två personer på Kampenhof – också de knivskurna.

– Först får vi larm om bråk i Södra hamnen och där träffar vi på en knivskuren som körs till sjukhus med ambulans. När vi fortfarande är där får vi ett till larm om ytterligare ett bråk på Kampenhof, berättar Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen.

Polisen arbetade under kvällen intensivt med ärendet och genomförde flera insatser på flera platser i staden. Ett stort område spärrades av och enligt uppgift från platsen deltog både hundpatruller och polisens helikopter i insatsen. Under natten kunde en man i 35-årsåldern gripas misstänkt för mordförsök, vilket nu har ändrats till mord. Han anhölls under onsdagen.

ANNONS

– Sen vet vi att det är ytterligare personer som är inblandade och vi söker efter fler gärningsmän, säger Thomas Fuxborg.

På onsdagsmorgonen bekräftar polisen att en 37-årig man har avlidit till följd av sina skador.

– Vi har en person som har avlidit. Han dog på sjukhus av sina skador, säger Thomas Fuxborg.

Ingen ensam gärningsman

Under onsdagsmorgonen uppgav polisen även att de arbetar efter teorin att de båda händelserna är sammankopplade och har involverat samma personer. Något de misstänkte redan under natten.

– Vi kan inte utesluta det men det är fortfarande ytterst oklart. Tidsmässigt och geografiskt skulle det kunna vara samma händelse, alltid när slumpen är så nära inpå måste vi ta höjd för det, sa Morten Gunneng, vakthavande befäl i polisregion Väst under natten.

Den bilden har nu stärkts uppger man från polisens presstjänst.

– Vår arbetshypotes är att det är samma konstellation människor som först bråkar i Södra Hamnen och sen fortsätter på Kamepnhof. Det är ingen ensam gärningsman som är runt och hugger folk på stan, utan bråk mellan två konstellationer, säger Thomas Fuxborg.

Någon information om vilka de inblandade är eller vad bråket ska ha handlat om har han inte i nuläget.

Pågår förhör

Den första knivattacken rubriceras nu som mord. Mannen fördes svårt skadad från platsen med ambulans men avled senare på sjukhus. Den senare attacken klassas som grov misshandel, en av de två skadade personerna ska ha förts till sjukhus med okänt skadeläge.

ANNONS

Polisen berättar att mannen som mördades attackerade först på Södra Hamnen. Senare ska de övriga männen ha blivit jagade med kniv på Kampenhof.

– En av dem blev lindrigt knivskuren men den andra hade en så tjock jacka att han bara fick en rispa i tyget. Där har vi försökt samla in så mycket vittnesuppgifter som möjligt, säger Morten Gunneng.

Polisen utesluter inte heller att det kan finnas fler skadade. För att kunna upptäcka det samarbetar de därför med sjukhusen i närheten i fall någon skulle dyka upp där. Det pågår också en del inre spaningsarbete.

Åklagare inkopplad

Det ska röra sig om yngre män som skadats, men ännu är deras identitet inte helt klarlagd. Under onsdagen kommer flera poliser arbeta med att hämta in vittnesuppgifter.

Under natten har polisen bedrivit ett ”intensivt utredningsarbete” och även åklagare har kopplats in.

På onsdagsmorgonen informerade polisen också att man har inlett i en särskild händelse med anledning av knivattackerna. Det innebär att insatsen får en särskild ledning och organisation och att polisresurser från hela regionen kan sättas in vid behov.

ANNONS