Norra Älvsborgsförbund räddningstjänstförbund, Närf, vill inför eldningsförbud i Bohuslän.
Flera kommuner i Bohuslän har utfärdat eldningsförbud. (Arkivbild) Bild: Linus Olsson

Flera kommuner utfärdar eldningsförbud

Under helgen väntas det bli soligt väder med temperaturer strax under 20-strecket i Bohuslän. Det varma och torra vädret medför just nu risk för gräs- och skogsbränder. Nu utfärdar flera kommuner, bland annat Uddevalla och Munkedal eldningsförbud.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Flera kommuner i Bohuslän utfärdade på fredagseftermiddagen eldningsförbud. Förbudet gäller på obestämd tid och har utfärdats i åtta kommuner: Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Orust, Färgelanda, Mellerud, Trollhättan och Vänersborg.

– Vi tycker det är viktigt att vi får till ett eldningsförbud. Det handlar om att förebygga bränder, säger Simon Willner, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

”Det är väldigt torrt”

Orsaken är att brandrisken är extremt hög på grund av det torra vädret.

– Det är väldigt torrt i skog och mark i hela vårt område och det ser heller inte ut att komma någon regn, berättar Simon Willner.

Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda och grilla i skog och mark. Syftet är att förhindra skogsbränder.

ANNONS

– Förbudet gäller endast skog och mark, där det inte finns fasta, iordningställda grillplatser. Men det är okej att grilla hemma i trädgården.

Högsommarvärme drar in över Bohuslän

SMHI har tidigare berättat att man väntar sig temperaturer på uppemot 25 grader i Bohuslän under nästa vecka. SMHI uppmanar därför allmänheten att vara försiktiga med eldning utomhus.

– Det torra vädret i kombination med blåst gör att risken för skogsbränder ökar, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Simon Willner vid räddningstjänsten är inne på samma spår och uppmanar till försiktighet.

– Har man grillat klart, så är det jätteviktigt att man är noga med att släcka efter sig.

ANNONS