Flera översvämningar efter regnoväder i Västsverige

Regnovädret har ställt till med en del översvämningar i Västra Götaland under kvällen. Främst är det Marks och Bollebygds kommun som är drabbade, men även i Floda har en viadukt svämmat över.

ANNONS
|

Under eftermiddagen och kvällen har räddningstjänsten i Västra Götaland åkt på ett flertal larm om översvämningar efter regnoväder. Framförallt handlar det om fastigheter i Bollebygds och Marks kommuner där vattnet har trängt in.

– Det kan bero på avloppet tränger in bakvägen eller så är det dagvattenbrunnar som är dåligt rensade, säger Peder Liljerot, räddningschef i beredskap på södra Älvsborgs räddningstjänst och tillägger:

– Vi försöker frilägga brunnar och täta på de ställen där det behövs, i vissa fall pumpar vi ut vattnet. Har man en fastighet som berörs har man ett ansvar som privatperson att se till att allt fungerar som det ska, säger han.

ANNONS

Ännu har det inte kommit några uppgifter om att regnet ska ha orsakat kraftiga skador och räddningstjänsten förväntar sig att ovädret drar bort under kvällen.

– Vi förbereder oss inte för att det ska bli något speciellt under kvällen, säger Peder Liljerot.

Trafiken leds om

I övrigt har det kommit larm om översvämningar i Borås, samt uppgifter om en översvämning i Floda under en viadukt på Västra Stambanan. Enligt uppgifter leds trafiken om via en cykelbana.

SMHI uppger att prognosen i nuläget oklar för hur vädret kommer se ut i Göteborg under kvällen.

– Vi har ett kraftigt stråk med åska och blixtar inåt land, men hur mycket som rör sig ut mot kusten är oklart. Det är inte omöjligt att det blir lite åska och regn under kvällen, men det mesta tyder på att de största mängderna faller öster om Göteborg, säger Marie Staerk, Meteorolog på SMHI.

Liseberg påverkade av åskoväder

Under eftermiddagen drabbades även nöjesparken Liseberg av elproblem efter åskovädret. Det hela berodde på en strömdipp vilket tvingade parken att stänga attraktionerna under en tid.

– Det är en förebyggande åtgärd vi har. Våra säkerhetssystem indikerar när det blir en strömdipp och då stänger vi attraktionerna, säger Peter Johansson, Parkchef på Liseberg.

ANNONS

Vid 17.45 kunde parken öppna samtliga attraktioner igen. Inga besökare fastnade i attraktioner under tiden.

Blixt fick kyrkklockor att ringa oavbrutet

Åskovädret har även ställt till det på andra sätt. Efter ett blixtnedslag i närheten av domkyrkan i Skara började kyrkans klockor att ringa – och fortsatte att ringa i över en timme.

Enligt vaktmästaren Anders Johansson orsakades ringningen av att blixtnedslaget slog ut kyrkans elektronik.

– Det tjöt i hela kyrkan, säger han till SVT.

– Vi vet inte vad som är helt och vad som är sönderslaget ännu.

Blixtnedslag fångades på film

När Isabell Ehnlund och hennes pojkvän färdades på E45 strax utanför Lödöse slog blixten ned i ett träd vid sidan av vägen. Det hela fångades på film.

– Det var häftigt, men lite läskigt att det var så nära. Vi kollade på varandra och sa bara wow, säger hon.

ANNONS