Flera vägar blockerade av nedblåsta träd under natten

SMHI har utfärdat en vädervarning för Skagerrak och under fredagsnatten blåste flera träd omkull så att vägar i Fyrbodal blockerades.
– Det krävs inte så mycket för att de ska trilla nu, säger Mats Olsson på Trafikverket.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det har blåst kraftigt i Västsverige sedan sent i går kväll, med följd att flera träd har blåst omkull i hela Västra Götaland och i Halland. Under natten och morgonen har flera vägar i Fyrbodal blockerats helt eller delvis av träd som hamnat på vägbanan.

– Vi har tagit bort dem i den takt de har hunnit med. De har ganska stora områden att öka över och det senaste har det regnat så mycket så det krävs inte så mycket för att de ska trilla nu, säger Mats Olsson, vägtrafikledare på Trafikverket i Göteborg.

Trafikverket anlitar olika entreprenörer som har jour för att rensa bort de nedfallna träden. Ibland rycker även räddningstjänsten i olika kommuner ut för att rensa fri väg.

ANNONS

Under kontroll

I Fyrbodal har vägar blockerats bland annat av granar som fallit på E6 norr om Strömstad, sent på torsdagsdygnet. Träd har också fallit över väg 172 i Dals Långed, väg 2012 mellan Sjuntorp och Lilla Edet, väg 2220 i Mellerud, väg 924 i Munkedal och väg 160 på Orust. Dessutom har ett träd fallit över en elledning längs väg 660 i Trollhättan.

Vid åttatiden på fredagsmorgonen var de flesta av dessa väghinder undanröjda och trafikverket beskriver trots allt situationen som under kontroll och uppger att det inte är någon större påverkan på trafiken i region väst.

– Det har inte varit så farligt. Just nu har vi tre träd hela området, inklusive Halland. De håller på och tar bort dem nu, säger Mats Olsson, strax efter åtta på morgonen.

Trafikverket varnar för kraftig blåst över Uddevallabron men bedömer inte att bron kommer att stängas av under fredagen.

Kulingvarning

SMHI har utfärdat en gul varning för Kuling på Skagerrak. Varningen gäller under hela fredagsdygnet. Color Lines färja mellan Strömstad och Sandefjord på fredagsförmiddagen ställs in på grund av hårt väder men färjetrafiken mellan Uddevalla och Lysekil påverkas inte av vädret uppger Trafikverket.

Enligt Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI, har vinden avtagit de senaste timmarna.

ANNONS

– Vinden har gått från gall-styrka, på 17,2 meter per sekund, till kuling som ligger på 13,9 meter per sekund, säger Erik Höjgård-Olsen till Bohusläningen.

Han kan inte ge några specifika rekommendationer, mer än att man ska vara vaksam om man ger sig ut på Skagerrak i ett mindre fartyg eller en mindre båt.

LÄS MER:Regn, rusk och översvämning i Bohuslän genom tiderna

ANNONS