Folkfest när ”Göta kanal 4” spelas in

Göta kanal är mer än bara en filmserie. Det är en symbol. Själva namnet har blivit synonymt med en publikfavorit som fullkomligt avskys av kritikerna. Nu är det dags igen. Tidningen besökte Karlsborg för inspelningen av ”Göta kanal 4 – vinna eller försvinna”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Det är vad det är.

Det låter kanske som att komikern Per Andersson är cynisk eller avfärdande när han svarar, men så är inte fallet. Snarare lyckas han att med nästa obekväm enkelhet summera hela den kontroversiella filmserien Göta kanal. ”Det är vad det är”.

Han sitter iklädd en tjock täckjacka. Den ser oproportionerligt stor ut i förhållande till shortsen och den tunna skjorta som han också bär, men så är det svensk sensommar och vädret är lika nyckfullt som ett Göta kanal-manus.

Nyss har han vandrat fram och tillbaka med Eva Röse längs den stenlagda gången upp till Kanalhotellet i Karlsborg. Under onsdagen spelar de in scen till den nya filmen ”Göta kanal 4 – vinna eller försvinna”. Om och om igen drar de dialogstycket medan den regidebuterande Grotesco-medlemmen Emma Molin instruerar om närbilder och positioner.

ANNONS

– Det känns jättetråkigt, för hon sköter sig bra. Jag hoppas så att det ska hända något, så jag har något att tracka henne för, säger Per Andersson skämtsamt.

Boende längs hela kanalen har strömmat till

Medan filmteamet försöker fånga scenen ur alla vinklar har ett antal besökare vågat sig innanför Kanalhotellets häckar. Nu står de och kikar på spektaklet. Samtidigt som Per Andersson för nionde gången springer ned för grässlänten och ropar en variant på ”Älskling, vänta!” småviskas det bland åhörarna.

Så här har det sett ut längs hela kanalen, förklarar Per Andersson. Boende i området som tittar förbi en stund eller kanske tar med sig fika för att följa med hela dagen. För teamet är det ett trevligt inslag med glada tillrop och små samtal. Tomas von Brömssen blev rent av bjuden att fånga kräftor med en statist och Per Andersson själv fick gå på spontan gin-provning efter inspelningens slut.

– Det är rätt speciellt. Det är jädrigt kul och man märker att intresset längs kanalen är oerhört stort.

– Bor man här är det ju ännu mer kult.

Kultfilmer som hånats i årtionden

Kanske är det just begreppet ”kult” som man ska ta fasta på. För uppföljaren spelas in 40 år efter att den första Göta kanal-filmen hade premiär.

ANNONS

Då var det vinter och 1981. Julen väntade runt hörnet när ”Göta kanal eller Vem drog ur proppen?” skulle upp på bio. Det var en tid när svensk komedi hade något av en kommersiell miniguldålder. Klassikerna kom på ett pärlband; ”Repmånad” (1979), ”Sällskapsresan” (1980) och bara några veckor innan ”Göta kanal” – ”Varning för Jönssonligan”.

Om det finns en perfekt tid för svenska storstjärnor att drutta ner i grumligt kanalvatten, ja då är det kanske 1981.

”Göta kanal" blev också en stor biosuccé, trots att den sågades vid fotknölarna av recensenterna. Till sin hjälp använde de gärna referenser som Åsa-Nisse och pilsnerfilm, men framförallt tycks de bara ha känt en enorm frihet att veva loss med kritikerpennan:

”Det är svårt och dessutom onödigt utrymmeskrävande att gradera eländet. Men bekymmersammast är det kanske att se framstående skådespelare göra korta inhopp som imbecilla kanalvakter utan att de lyckas förvandla idiotin till humor”, skrev exempelvis Hanserik Hjertén i DN 1981.

Per Andersson dinglar med benen från bryggan i Karlsborg. Han är på plats för att spela in Göta kanal 4. Han är iklädd en svart täckjacka, randig skjorta och blå shorts.
Meda Eva Röse spelar in en scen på båten ”Lena” sitter Per Andersson och dinglar benen på bryggan. Bild: Olof Ohlsson

Håller sig i Göta kanal-genren

Dryga två decennier senare, när uppföljarna "Göta kanal 2 – kanalkampen” (2006) och ”Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet” (2009) visades för biopubliken, kunde man läsa liknande, dräpande kommenterar i dagspressen:

”Göta kanal 2 var en usel komedi, trean är om möjligt ännu sämre. Det är plågsamt att se Carlsson, Magnus Härenstam och Svante Grundberg trilla i vattnet och försöka upprepa skämt som inte ens var roliga i den första filmen för 28 år sedan", skrev GP:s filmkritiker Mats Johnson.

ANNONS

Göta kanal är symbolen för en film som är älskad av publiken men hatad av kritikerna. Är du orolig för det eller är det rent av lite roligt?

– Vem vet? Vi kanske får till en film nu som går hem i bägge lägren. Men det är inte så noga. Det är vad det är. Precis som när man gör actionfilm eller en smal dramatisk film. Nu är det Göta kanal-genren som vi håller oss i och vi ska göra en så bra Göta kanal-film som möjligt, säger Per Andersson.

En ny film – med nya karaktärer

I ursprungsfilmen från 1981 hade Janne ”Loffe” Carlsson och Kim Anderzon huvudrollerna. Då handlade det om två båtvarv som tävlar om en upphandling. En förmögen arabisk prins vill beställa 1 000 motorbåtar och i ett båtrace på Göta kanal ska det multinationella företaget Uniship och den lokala tillverkaren Anderssons båtvarv göra upp om ordern.

När man nu återvänder till historien 40 år senare är det på nytt en båttävling i fokus. Den här gången är kombattanterna ett skilt par och tävlingen lösningen på en infekterad bodelning.

– Det är Göta kanal. Men det är en ny Göta kanal, med nya figurer. Jag spelar ingen figur som varit med innan, säger Per Andersson.

ANNONS

Du är inte Janne ”Loffe” Carlsson från Göteborg?

– Nej precis, jag är Arvid från Göteborg. Det tycker jag är kul, att det är en ny film.

Eva Röse och Per Andersson gör sig redo för att spela in en scen utanför Kanalhuset i Karlsborg. Filmen är ”Göta kanal 4 – vinna eller försvinna”.
”Göta kanal 4 – vinna eller försvinna” har premiär hösten 2022. Bild: Olof Ohlsson

Per Andersson spelar fåfäng skådespelare

Men det finns ändå en länk mellan filmerna – Eva Röse. I Göta kanal 2 och 3 spelade hon Loffes dotter, nu är hon tillbaka som den tävlingsinriktade Petra, som alltså ska göra upp med sin exman Arvid om att äga det klassiska båtvarvet.

– Och jag spelar en fåfäng skådis som själv tycker att han är jävligt bra och gör underverk på scen mest hela tiden, även om han kanske spelar Blåklocka B. Han tar sig själv på väldigt stort allvar, säger Per Andersson.

– Men han vill väl och är kanske också lite töntig, för han har det småsvårt ... Hans mamma är en väldigt stark karaktär och så har han skilt sig och har en ny fru. Han hamnar lite i mellan, för han vågar inte riktigt säga ifrån.

Kan man förvänta sig att det också är en person som ramlar i plurret några gånger?

– Det kan finnas människor som ramlar i plurr. Människor i plurr kan förekomma, konstaterar Per Andersson.

Fakta: ”Göta kanal 4 – vinna eller försvinna”

Regi: Emma Molin (Grotesco, Torpederna)

Manus: Rikard Ulvshammar (Grotesco, Se upp för Jönssonligan)

Skådespelare: Per Andersson (”Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult”, ”Bröderna Karlsson”), Eva Röse (”Göta kanal 2-3”, ”Rallybrudar”), Tomas von Brömssen (”Lust och fägring stor”, ”Albert & Herbert”), Björn Kjellman (”Adam & Eva”, ”Livet är en schlager”)

Premiär: Hösten 2022 på bio och därefter C More.

ANNONS