Skaraborgs flygflottilj kommer att öva lågflygning med Jas 39 Gripen under våren. Arkivbild.
Skaraborgs flygflottilj kommer att öva lågflygning med Jas 39 Gripen under våren. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Försvaret: Stridsflyg på låg höjd

Under våren kommer Skaraborgs flygflottilj öva lågflygning med Jas 39 Gripen i Västsverige. Nu förvarnar Försvarsmakten allmänheten om de lågt flygande planen.
– En del har ringt in och varit lite oroliga, säger Lena Bogren, kommunikationschef Skaraborgs flygflottilj.

ANNONS
|

Den 17 april startar Försvarsmaktens omfattande övning Aurora 23, som bygger på ett scenario där Sverige utsätts för ett väpnat angrepp. Övningen genomförs tillsammans med 14 nationer.

Men fram till dess pågår en annan övning: Skaraborgs flygflottilj kommer att genomföra fler lågflygningar med Jas 39 Gripen än normalt – och nu förvarnar man allmänheten om att planen kan synas på lägre höjd och låta mer än vanligt.

– En del har ringt in och varit lite oroliga, så vi vill mest lugna och tala om att det är vi som är ute och flyger, säger Lena Bogren vid Skaraborgs flygflottilj.

ANNONS

”20 meter över havsytan”

Övningen innefattar också flygning på högre höjd, och kommer framför allt att genomföras över Skaraborg, delar av Värmland och Dalsland och över Värnen och Vättern.

– Vi har lagar och regler att förhålla oss till. Vi kan flyga 30 meter över mark på land och 20 meter över havsytan, men vi kommer inte flyga lågt över tätbebyggda områden, säger Lena Bogren.

Hur ofta och exakt var de låga flygningarna kommer ske kan Försvarsmakten inte svara på.

– Det kommer att inträffa lite random, lite då och då, så jag kan inte säga några exakta dagar.

Lena Bogren är kommunikationschef på Skaraborgs flygflottilj.
Lena Bogren är kommunikationschef på Skaraborgs flygflottilj. Bild: Försvarsmakten

”Mer skyddad”

Lågflygning innebär att flygningen blir annorlunda på grund av att luften är tätare. Övningen genomförs också för att flottiljen ska bli bättre på den svenska geografin och att man ska kunna flyga snabbt och oförutsägbart i en krigssituation.

– Allt det måste vi vara experter på. Vid lågflygning är man mer skyddad från fiendens eventuella radar samt från angrepp från marken, säger Lena Bogren.

ANNONS