Försvarsövning i Trollhättan: ”Mer relevant än någonsin”

Under den här veckan och även nästa genomför Försvarsmakten en stor luftförsvarsövning. Skaraborgs Flygflottilj F7 deltar i övningen och utgår både från F7 och Trollhättan-Vänersborgs flygplats. Under övningen simuleras olika scenarion som kan uppstå i skarpt läge.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vid 11-tiden på onsdagen gick två Jas-plan in för landning på Trollhättan-Vänersborgs flygplats. Båda planen deltar i Försvarsmaktens rikstäckande övning Luftförsvarsövning 2022.

– Hela luftförsvaret inklusive luftvärnet är med i övningen. Även Finland är med och är integrerade i våra förband, säger Malin Persson, överste och övningsledare.

”Mer relevant än någonsin”

Övningen som pågår under två veckor menar Malin Persson är väldigt viktig för försvaret.

– Det är extremt viktigt att ha en sådan här övning. Det här är ju vårt sätt att öva vår taktik för luftförsvaret och hur vi ska försvara Sverige, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att alla håller med om att det är mer relevant än någonsin att genomföra en sådan här övning med tanke på säkerhetsläget. Samtidigt vill jag understryka att den här övningen har varit planerad i ett och ett halvt år.

ANNONS

Viktig flygplats för Försvarsmakten

Malin Persson understryker också att Trollhättan och Vänersborgs flygplats är en viktig flygplats för Försvarsmakten. Inte minst tack vare myndighetens strategi att sprida ut försvaret.

– Vi vill ha flera start- och landningsplatser, vi vill inte lägga alla ägg i en och samma korg. I Ukraina, som också använder det här spridningskonceptet, går det att se att den här taktiken varit väldigt framgångsrik, säger hon.

Under onsdagen skickade Sverige in en förfrågan om att gå med i Nato. Hon tror att samarbetet mellan bland annat Trollhättan och försvaret är något positivt för Sverige när man söker medlemskap.

– Det här fina samarbetet som finns mellan till exempel Trollhättan och oss är en del av vår styrka. Vi stärker Nato genom att ha de här goda samarbetena, avslutar Malin Persson.

LÄS MER:Skaraborgs Flygflottilj F7 deltar i storövning

ANNONS