Fullt utvecklad brand i Kållered – stor insats

Det brinner kraftigt i fastighet i Kållered. Branden är fullt utvecklad och polisen uppmanar boende i området att stanna inomhus på grund av den giftiga röken. E6 är avstängd i båda riktningar och i nuläget finns ingen prognos för när den kan öppna igen.
– Det är katastrof, säger Robert Peterson som driver Husvagnshuset.

ANNONS

Larmet om branden i en större fastighet i Kållered precis intill E6 kom 05.41. Fastigheten är hem för flera verksamheter – bland annat husvagnsförsäljaren Husvagnshuset.

– Jag fick ett samtal tidigt i morse och åkte hit direkt. Det är katastrof, säger Robert Peterson som tillsammans med sin bror driver företaget.

Robert Peterson berättar att tio husvagnar stod inne i vagnhallen och att ett tjugotal vagnar stod ute på gården. Hans förhoppning är att husvagnarna som stod utomhus ska har klarat sig.

– Just nu är jag mest glad över att ingen har kommit till skada. Vi kommer tillbaka på ett eller annat sätt. Vi är starka, säger han.

ANNONS

Holiday Fritid, ett grossistföretag som också har sina lokaler i fastigheten, har ingen aning om hur branden startade. Den enda informationen de har fått är att räddningstjänsten försöker rädda det som går att rädda.

– Det är skit. Jag vågar nog säga att merparten av vårt lager är förstört. Det här är ett stort avbrott i vår verksamhet, säger platschefen Sten Johansson som fick avbryta sin semester och ta sig till Kållered.

Andreas Borg, som driver Ericssons rör och el, drack sitt morgonkaffe när han läste nyheten om att det brann i fastigheten.

– Då tänkte jag att det inte var någon idé att åka till jobbet. Utifrån vad jag har sett på bilder verkar det som om våra lokaler kanske har klarat sig. Men det är tråkigt – skit är det.

Uppmanas att stanna inomhus

Under morgonen tog branden fart ordentligt och upp emot två meter höga lågor slog upp från fastighetens tak. Tjock svart giftig rök spred sig över himlen vilket fick polisen att uppmana personer som bor i närområdet att stanna inomhus om de inte måste gå ut.

– Jag har inte fått någon avrapportering gällande just det. Men det låter rimligt att patrullerna på plats fattat beslut om att uppmana boenden att stanna inomhus, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

ANNONS

Vid 10-tiden på måndagsmorgonen brinner det fortfarande i fastigheten och ett 20-tal enheter från räddningstjänsten arbetar för att släcka branden som bedöms vara fullt utvecklad.

– Vi kommer hålla på många timmar. Det är precis vid Husvagnshuset, men jag vet inte exakt var det brinner, säger Bettina Svensson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Var i fastigheten branden startade eller hur den började är fortfarande oklart.

– Jag larmade 112 vid 05.30 när jag kom till jobbet. Men då var det bara rök jag såg. Nu under tiden har det blossat upp rejält, säger en person som jobbar i närheten av Husvagnshuset.

– Vi har hört en del smällar. Jag tror att det är rutor som har smällt.

E6 stängdes av

Både polis och ambulans deltar i räddningsarbetet och en polishelikopter har kallats in för att bistå med en lägesbild av platsen.

Avspärrningarna runt fastigheten är stora. Under förmiddagen var E6 avstängd i båda riktningar. Vid 13-tiden släpptes trafiken på i södergående riktning.

Branden utreds nu som grov mordbrand. En rubricering som kan komma att ändras, enligt polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

– Vi skriver en anmälan om mordbrand för att kunna öppna verktygslådan och utreda vad som hänt. Det finns inga uppgifter om personskador och ingen misstänkt är gripen, säger han.

ANNONS

Enligt räddningstjänsten är målet fortsatt att kunna rädda byggnaden från förstörelse. Samtidigt ligger fokus på att begränsa och fördröja brandspridningen.

– Branden leder till kraftig rök, men så som vindriktningen ser ut just nu ska den inte påverka boende i området. Finner man obehag av brandröken kan man alltid gå inomhus och stänga fönster och dörrar, säger räddningstjänstens presstalesperson Stefan Loryd.

Klockan 16 meddelar räddningstjänsten att E6 kommer vara avstängd i norrgående riktning i flera timmar till.

ANNONS