Glasstillverkningen går i graven – efter 84 år

Åse-Glass har gått i konkurs. Bohlins glass la då ett bud på att ta över fastigheten, maskinerna och personalen men nekades.
– Vi gjorde ett försök att rädda fabriken och personalen men lyckades inte. Nu är framtiden osäker även för Bohlins glass, säger Johan Bohlin.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den 23 september registrerades konkursen vid Vänersborgs tingsrätt för Food for Progress Trollhättan, tidigare Åse-Glass.

– Vi hoppas hitta någon som tar över hela eller delar av koncernens verksamhet. Sammanlagt berörs ett 40-tal anställda i tre olika bolag, sade konkursförvaltaren Jörgen Wistrand.

Riskerar att avtal sägs upp med Coop och Ica

Bohlins glass som funnits i tio år i Trollhättan har tillverkat sin glass i Åse-Glass fabrik. Efter konkursen fick de flytta de 21 pallar glass som de hade på lagret i Trollhättan till Toppfrys i Brålanda.

– Det är allt vi har. Kanske räcker det till årsskiftet men sedan vet vi inte vad vi ska göra. Eftersom vi säljer vår produkt som närproducerad går det inte att bara flytta tillverkningen till en annan ort. I så fall skulle våra avtal med Coop och Ica och andra inte gälla längre. Vi vill ju inte heller ha långa transporter, säger Johan Bohlin, delägare till Bohlins glass.

ANNONS

Han är mycket bekymrad för framtiden och ledsen för att en epok går i graven.

Glasstillverkning i Trollhättan under 84 år

– Det har tillverkats glass i Trollhättan i 84 år. Vi hade hoppats på att ta över men en annan fastighetsägare köpte lokalerna och maskinerna gick till ett företag i Skåne. Vi hade inte möjlighet att betala mer och det är väldigt tråkigt för personalen, säger Johan Bohlin.

Han fick detta besked av konkursförvaltaren via telefon. Även den nya fastighetsägaren har hört av sig och frågat om Bohlins glass är intresserade att hyra lokalen.

– Den är rätt gammal och det är skillnad om vi ägt den själva och rustat upp den. Dessutom måste vi köpa nya maskiner så det vore inte ekonomiskt hållbart, säger Johan Bohlin.

Bohlins glass återskapade Saabstruten

Bohlins glass började för tio år sedan med att återskapa Saabstruten som specialtillverkades 1993 till invigningen av nya Saab 900.

Saabstruten, med smak av mintchoklad, ändrade namn till Trollhättestruten och är till minne av de i Trollhättan som gjorde den bästa glassen på 40-talet ända fram till 70-talet.

Åse-Glass startade i Åsebro 1963. Sedan 1972 har de haft tillverkning i Trollhättan, fram till i september i år.

Dalsspira mister stor kund

1938 startades Trollhätteglass då Oskar Olsson började med en fabrik i ett hyreshus. Vid årsskiftet 1972–1973 fusionerades Trollhätteglass med GB Glace och Trollhätteglass försvann som varumärke.

ANNONS

Det är inte bara Bohlins glass som drabbas av konkursen.

– Vi har köpt 7 000 till 10 000 liter grädde av Dalsspira. De hör av sig när de får över i produktionen och då köper vi till vår glasstillverkning, säger Johan Bohlin.

Bohlins glass letade även efter någon medfinansiär men lyckades inte med det.

ANNONS