Här kan dina äpplen bli till must i Bohuslän

Trädgården dignar av äpplen och du har redan ätit ett antal äppelpajer och fyllt ett antal burkar med äppelmos. Då är ett tips att fylla skafferiet med must från egna äpplen. På Bokenäs hittar du ett av Bohusläns musterier.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Igår började det rassla i telefonen. Vi har ju några kunder som kommer med sina tidiga sommaräpplen, men nu börjar höstäpplena komma och i oktober brukar det vara som mest, säger Jessica Eklund Larsson.

Det är i början av september när vi kör in på grusplanen till gården på Bokenäs som hon och hennes man köpte för åtta år sedan. Där i en gammal ladugård ligger Röds musteri som hon driver med sin mamma Carina Eklund.

– Säsongen varar till slutet av november och början av december. Då är det Ingrid Marie som kommer, de är sena äpplen, säger Carina Eklund.

ANNONS

I själva butiken där korna en gång har stått sida vid sida vid foderbordet står några bananlådor med äpplen som lämnades in dagen innan. Under högsäsong är det mycket mer.

– Det var en kund för några år sedan som sa att ’jag kommer med lite äpplen’, och då hade vi redan väldigt mycket. Han kom i en buss, och när han öppnade den sa jag till mamma att ’vad ska vi göra nu?’. Vi fick stänga i en vecka för att komma ikapp, säger Jessica Eklund Larsson och skrattar.

Förutom att musta kundernas egna äpplen säljer de färdig äppelmust. I en hylla står flaskor med gyllenbrun must och bag in boxar prydda med den egna loggan. Men de har inte så många egna äppelträd, så till den musten köper de in äpplen.

– Även om de inte vill ha musten så kan de komma hit och sälja äpplena till oss. Och så är det många som inte orkar ta reda på sina äpplen, och då har vi varit hos dem och plockat, säger Jessica Eklund Larsson.

Från äpplen till must

Det här är femte säsongen de är igång med musteriet, och idén kom från Carina Eklund.

– Jag köpte en liten handkross och började göra äppelmust till kompisar. Så frågade jag om inte Jessica ville hänga på, de hade ju redan den här ladugården som vi kunde använda som lokal. Hon var lite skeptisk till början, men sedan fick jag igång henne, och på den vägen är det, säger Carina Eklund.

ANNONS

Successivt har de investerat i maskiner med större kapacitet, även om en hel del fortfarande görs ”för hand”. Maskinerna står i själva musteriet i ett rum innanför butiken. Det ser ut som ett storkök med en lång rostfri diskbänk, och där sorterar de äpplena.

Är det okej att musta fallfrukt?

– Ja, bara de inte är ruttna, säger Carina Eklund och håller upp ett äpple som hon sorterar bort. Men man får inte ta från beteshagar med djur, för då är det risk att de har parasiter. Men fula fläckar är okej, säger hon.

Sedan tvättas äpplena innan Jessica häller ner dem i tratten på en stor gul äppelkross.

– Då blir de till en massa och sedan ska de ner i pressen. Det behöver vara 50 kilo för att vi ska få ut den bästa kapaciteten, men har man inte det brukar vi säga att ’fråga grannen så kan ni gå ihop’, säger Jessica Eklund Larsson.

De lyfter upp den tunga svarta plastbaljan med krossade äpplen på en vagn och kör till pressen. Där skopar Jessica ner massan i en grön silduk som täcker de rostfria väggarna. Musten pressas ut med hjälp av vattentryck.

– Det kan vara jobbigt att få in en del tidiga mjöliga äppelsorter, som Transparante blanche. De blir till mos och fastnar i apparaterna. Vi har fått goa skratt här när vi har pressat alltför mjöliga äpplen. Då har det sprutat ut i hela rummet,säger Carina Eklund.

ANNONS

”Det blir bäst om man blandar olika äppelsorter”

Men de här äpplena är okej. Vilken sort det är visste inte den här kunden, men de är lite syrliga. Det porlar när äppelmusten rinner ner i hinken som står under pressen. När Carina Eklund började musta i liten skala hade hennes dotter aldrig smakat på äppelmust förut.

– När du kom med den där flaskan så tänkte jag att nä, men det var ju väldigt gott. Och att det bara var hundra procent äpple utan några tillsatser, man blev väldigt imponerad över att det kunde smaka så gott utan tillsatser, säger Jessica Eklund Larsson.

Numera kan hon känna skillnad på olika sorters must.

– Jag tycker att sommaräpplena kan bli goda när de är lite syrligare. Men vi har kommit fram till att det blir bäst om man blandar olika äppelsorter, säger hon.

Carina Eklund håller med om att blandat blir godast, men hon gillar must från lite sötare sorter.

– Höst- och vinteräpplen blir godast tycker jag. De är sötare och jag tycker att det blir godare must. Det finns en missuppfattning om att äppelmust smakar på ett visst sätt, men musten smakar ju som de äpplen den kommer ifrån. Har du ett surt äpple så kommer musten att smaka surt, säger hon.

ANNONS

Men drycken är inte färdig när den kommer från pressen. För att den ska bli hållbar behöver den pastöriseras i 78 till 80 grader. Då håller sig musten i ett år på flaska och bag in box. Pastöriserar gör de i en stor rostfri vattenkokare. Carina Eklund häller ner musten genom en vanlig trådsil för att sila bort en del av fruktköttet.

– När det är klart tappar jag musten på bag in box, och pressar ut luften. Det får inte vara luft i den, för om det kommer in luft blir det bakterier. Och så tappar jag på flaska också. De flesta väljer bag in box, men sedan kan det hända att de vill ha lite flaskor också för att ha att ge bort i present, säger hon.

Fast det finns de som inte vill ha pastöriserad must.

– De som ska göra cider vill ha opastöriserad äppelmust, men då måste de komma och hämta den direkt, för den kan inte bli stående här. Vi har pratat om att det vore kul att prova själva, men vi hinner aldrig, för det blir så intensivt när vi håller på, och då måste vi ta hand om det med en gång, säger Carina Eklund.

ANNONS

Vad gör ni av spillet som blir över när ni har mustat?

– Det ger vi till korna, vi har fyra Highland cattlekor, och fåren får också och hönorna. Vi lägger det i en spann och kör ut det till dem sen. Korna gillar äpplen, säger Jessica Eklund.

Must, juice och cider

Äppelmust: Alkoholfri dryck som består av 100 procent pressad saft från äpplen som hindrats från att jäsa. Får inte innehålla några tillsatser utöver vatten.

Äppeljuice: Alkoholfri dryck som framställs av 100 procent råsaft från äpplen. Får liksom must inte innehålla tillsatt socker, däremot citronjuice, limejuice eller surhetsreglerande medel. Kan göras av koncentrat eller fruktpuré.

Äppelcider: Finns både med och utan alkohol och tillverkas av fruktjuice eller fruktjuicekoncentrat som fått jäsa. Cider är oftast kolsyrad.

Källa: Systembolaget

MUSTERIER

Vänersborg

Fristorps gård

Musteri, café och butik vid foten av Hunneberg

Adress: Fristorp 210, Västra Tunhem

Lilla Edet

Lödöse musteri

Släkten har tillverkat drycker sedan 1850-talet

Adress: Hönebäck 260, Lödöse

Uddevalla

Röds musteri

Tar emot minimum 50 kg äpplen

Adress: Bokenäs röd 141, Uddevalla

Orust

Cored musteri

Ett småskaligt musteri som även tar emot mindre mängder

Adress: Kungsviken 731, Henån

Orust must

Ett litet musteri utanför Ellös

Adress: BÄCKEN 636, Ellös

Lysekil

Lysekils musteri

Tar även emot päron om de inte är för mjuka

Adress: Googla på Lysekils musteri så hittar du dit

Strömstad

Nöddö musteri

Ett familjeföretag med egna äppelträd

Adress: Nöddö Rörvik 6, Strömstad

ANNONS