Antikroppstest för Covid-19 tas som ett blodprov i armen tidigast tre veckor efter att personen blivit frisk.
Antikroppstest för Covid-19 tas som ett blodprov i armen tidigast tre veckor efter att personen blivit frisk. Bild: Henrik Montgomery/TT

Här kan du testa dig för antikroppar mot covid-19

Nu är det klart när allmänheten kan boka antikroppstest hos vissa vårdcentraler och sjukhus. Primärvårdschefen i Uddevalla spår att trycket kommer bli högt på de begränsade tiderna.

ANNONS

Var det influensa eller covid-19? En vanlig förkylning eller coronasymtom? Snart blir det möjligt att ta reda på när 150 vårdcentraler och fyra sjukhus ger allmänheten möjlighet att göra antikroppstester med start på måndag den 28 september.

Mats Dahl är primärvårdschef för Närhälsan i bland annat Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg. Han säger att de flesta av Närhälsans vårdcentraler kommer att erbjuda antikroppstestning trots att vårdcentralerna är ganska kraftigt belastade just nu.

– Det är många som vill provta sig och vi ligger lite efter med vanliga besök. Vi kommer fortsatt prioritera PCR-testerna för att påvisa pågående infektion. Antikroppstesterna blir ett mindre prioriterat uppdrag.

ANNONS
Mats Dahl, primärvårdschef för Närhälsans vårdcentraler i Ale, Kungälv, Uddevalla, Stenungsund, Tjörn, Trollhättan och Vänersborg.
Mats Dahl, primärvårdschef för Närhälsans vårdcentraler i Ale, Kungälv, Uddevalla, Stenungsund, Tjörn, Trollhättan och Vänersborg.

Inte desto mindre förväntar han sig att många kommer vilja testa sig för antikroppar.

– Det kommer bli ganska stort tryck. Många tror sig ha haft covid-19 men så visar antikroppstestet negativt. Därför är det viktigt att fortsätta följa rekommendationer om social distansering och handhygien.

FAKTA: Här kan du testa dig

Uddevalla: Centralhälsan Silentzvägen, Närhälsan Dagson Vårdcentral, Närhälsan Dalaberg Vårdcentral, Närhälsan Ljungskile vårdcentral, Närhälsan Skogslyckan vårdcentral

Munkedal: Närhälsan Munkedal Vårdcentral

Lysekil: Capio Läkarhus Lysekil, Närhälsan Lysekil vårdcentral

Tanum: Kvarterskliniken Tanum, Närhälsan Fjällbacka vårdcentral, Närhälsan Tanumshede vårdcentral

Sotenäs: Närhälsan Kungshamn vårdcentral. Även Sotenäs vårdcentral i Hunnebostrand utför antikroppstester. Dessa bokas dock inte via 1177.se utan direkt med vårdcentralen.

Orust: Capio Vårdcentral Orust

Strömstad: Capio Vårdcentral Strömstad

Färgelanda: Närhälsan Färgelanda Vårdcentral

För uppdaterad information om antikroppsprovtagning där du bor besök 1177.se

Källa: 1177.se

Bokas via 1177.se

Den som vill boka tid för antikroppstest gör det via en särskild bokningssida på webbplatsen 1177.se. Bokningsplatsen öppnar den 28 september. Det går inte att boka tid på telefon genom att ringa 1177.

– Vi har redan blivit nedringda för det vanliga PCR-testet och jag tror att det kommer få ett uppsving igen i och med antikroppstesterna. Vi kan inte hjälpa de som ringer till oss på telefon på 1177 och vill boka tid för provtagning. Istället får vi längre väntetider och de som behöver råd av oss får vänta onödigt länge. Det är även frustrerande för dem som vill boka test som vi inte kan hjälpa. Bokningen sköts via hemsidan. Kan man inte det får man alltid vända sig till sin vårdcentral, säger Jill Johansson, t f verksamhetschef för 1177.

Från Västra Götalandsregionen meddelar man att det kommer finnas begränsat antal platser varje dag.

”Erbjudandet varar under flera månader så om du inte hittar en ledig tid, försök igen veckan därpå”, säger Kristine Rygge, medicinsk rådgivare på Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Antikroppstestet kommer kosta 160 kronor. Provsvaret för antikroppar ges digitalt via sms eller mejl med en direktlänk till svaret. Personer under 18 år testas bara om en läkare bedömt att provtagningen är medicinskt nödvändig.

FAKTA: Antikroppar

  • Antikroppstest tas tidigast tre veckor efter att personen blivit frisk och görs genom ett blodprov i armen.
  • Ett positivt svar betyder att personen har genomgått en covid-19-infektion och utvecklat antikroppar.
  • Enligt Folkhälsomyndigheten ger antikroppar ett helt eller delvis skydd mot ny infektion av covid-19 i upp till ett halvår.

Källa: Västra Götalandsregionen

ANNONS