Helena Andersson försvann efter en festkväll i Mariestad 1992. Hon hade då varit på stadshotellet och dansat efter att tidigare under kvällen förfestat med sina vänner.
Helena Andersson försvann efter en festkväll i Mariestad 1992. Hon hade då varit på stadshotellet och dansat efter att tidigare under kvällen förfestat med sina vänner. Bild: Arkivbild

Helenautredningen läggs ner

Mordutredningen efter Helena Anderssons försvinnande 1992 läggs ner. Bakgrunden är att den man polisen misstänker mördade henne är död.
– I den utredningen jag har lett finns det ingen annan misstänkt, säger åklagaren Jenny Karlsson

ANNONS

Den 22-åriga kvinnan försvann när hon var på väg hem från stadshotellet i Mariestad under natten mot den 14 juni 1992 och polisen har i decennier utrett försvinnandet som ett mord.

Nu läggs utredningen alltså ner då den man som polisen under senare tid riktat sina misstankar mot har avlidit.

Mannen anhölls i augusti förra året och begärdes också häktad misstänkt för mord. Enligt tingsrätten höll inte bevisningen och mannen släpptes på fri fot.

Togs över alla kalla fall-gruppen

Misstankarna mot mannen blev aktuella efter att polisens grupp för Kalla fall tog över utredningen och gick igenom det omfattande materialet.

Nu har vice chefsåklagare Jenny Karlsson, som ansåg att uppgifterna gruppen tog fram gjorde att en man i 60-årsåldern kunde misstänkas för mordet, fattat beslutet att utredningen mot honom nått vägens ände.

ANNONS

I ett pressmeddelande skriver åklagarmyndigheten att mannen nyligen avled, men att ytterligare ett par utredningsåtgärder gjordes innan man formellt fattade beslutet att lägga ner utredningen.

Den misstänkte mannens försvarsadvokat Thomas Berner kommenterade i samband med att mannen försattes på fri fot sin klients tankar kring misstankarna.

– Klart att det alltid är uppskakande att vara misstänkt för mord. Han tyckte att det var jobbigt och tråkigt men har medverkat i förhören och är nöjd med dagens beslut, berättade hans advokat Thomas Berner i samband med att tingsrätten inte ansåg att det fanns tillräckligt med bevis för att häkta honom.

Ska ha setts i ljus bil under natten för försvinnandet

Vad som hände Helena Andersson riskerar nu att aldrig få ett svar. Polisen har genom årens lopp på olika sätt letat efter hennes kropp, och utöver mannen i 60-årsåldern har det också funnits andra misstänkta personer i utredningen.

Misstankarna mot mannen som nu har avlidit baserades bland annat på vittnesuppgifter om att han under mordkvällen setts köra runt i en ljus bil i Mariestad.

Uppgifterna bedömdes intressanta då vittnen ska ha sett en bil som beskrivs på ett liknande sätt i närheten av den plats där Helena Anderssons sandaler och ringar hittades dagen efter att hon försvann.

Åklagaren Jenny Karlsson sa i samband med häktningsförhandlingen ifjol att man även hade gjort fynd av föremål som bedömdes intressanta och att uppgifter från den misstänkte mannen själv låg till grund för misstankarna mot honom.

ANNONS

Enligt polisen teori agerade han ensam, och enligt åklagarmyndigheten det inte finns något i uppgiften som tyder på att det finns andra misstänkta personer.

Ingen teknisk bevisning

När GP når åklagaren Jenny Karlsson säger hon att det aldrig har funnits någon teknisk bevisning mot mannen. Efter häktningsförhandlingen skickades föremål in för analys, utan att kunna stärka misstankarna.

Jenny Karlsson vill inte kommentera vad mannen själv sa i förhör, men säger att han i flera förhör kom med uppgifter som gjorde att polisen riktade sina misstankar mot honom.

Åklagaren säger att hon först och främst lett förundersökningen som varit riktad mot mannen. Hon säger att det inte här hennes beslut att avgöra om polisen vill fortsätta utreda mordet.

– Men den förundersökning jag har haft är avslutad nu, säger hon.

Den misstänkte mannens advokat Thomas Berner säger att hans klient fullt ut gjorde vad han kunde för att svara på de frågor polisen hade.

– Han var tagen av både ålder och hälsa, men gjorde verkligen sitt för att svara. Det är tragiskt att han hann gå bort innan beslutet att lägga ner utredningen mot honom, meddelades, säger Berner.

ANNONS