Hesa Fredrik larmar i Stenungsund

Hesa Fredrik larmar just nu i Stenungsund enligt flera personer som hört av sig till GP.

ANNONS

Räddningstjänsten i Storgöteborg uppger att man inte vet varför.

– Det är inte vi som aktiverat det, och vi håller på och undersöker saken, säger Millie Ekman på räddningstjänsten.

Vid 19.29 började människor i Stenungsund att höra av sig till GP om att utomhuslarmet Hesa Fredrik ljuder över samhället.

Räddningstjänsten i Storgöteborg uppger att flera personer även har hört av sig till dem.

– Vi vet inte varför det låter, vi håller på och undersöker saken, om det till exempel kan vara kommunen som aktiverat det, men vi vet inte, säger larm- och ledningsoperatören Millie Ekman.

Hesa Fredrik testas fyra gånger per år, alltid en måndag klockan 15.00.

ANNONS

Vid 19.45 visste räddningstjänsten i Storgöteborg fortfarande inte varför larmet går.

– Vi kan ju aktivera det, men vilka andra som kan göra och vilka andra vägar som finns vågar jag faktiskt inte svara på, säger Mille Ekman.

Tidningen har även varit i kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps pressavdelning som inte heller vet varför larmet går.

Tidningen var under tiden larmet gick även i kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps pressavdelning och P4 Göteborg, som har i uppdrag att informera om när larmet går, som inte heller visste varför det tjöt.

Klockan 20.00 gick Stenungsunds kommun ut med information om händelsen på sin hemsida.

”På grund av tekniskt fel har ett VMA-larm aktiverats. Larmet är nu avstängt. Efter helgen kommer Räddningstjänsten att åtgärda felet”, skriver kommunen i ett kort meddelande.

Utomhuslarmet: Hesa Fredrik

I Sverige har vi ett utomhuslarm som kallas ”Hesa Fredrik”. Det är ett nätverk av tutor som täcker hela Sverige, och som är en del av hela det svenska varningssystemet. (Du kan läsa om alla delarna lite längre ner.) Det finns ungefär 4500 tutor och de sitter ofta på hustak eller andra höga ställen. På landsbygden är det inte lika många tutor som i städerna. Ungefär hälften av alla svenskar bor så att de kan höra tutan när de är utomhus.

Tutorna testas fyra gånger om året. Det är alltid klockan 15 den första måndagen i månaden i mars, juni, september och december. Om den första måndagen är en röd dag görs testet en vecka senare. Varje gång det testas berättar de om det på radion, i alla SR-kanaler.

Fyra olika signaler

Hesa Fredrik har fyra olika signaler: VMA, flyglarm, beredskapslarm och Faran över. Den som testas fyra gånger om året är VMA-signalen.

Om det skulle bli krig är det inte VMA-signalen som hörs, utan då används flyglarmet och beredskapslarmet.

VMA betyder ”Viktigt meddelande till allmänheten”. Det kan användas vid allvarliga händelser, som till exempel om en fabrik skulle börja brinna och det var risk för en stor explosion eller att farlig gas skulle läcka ut. Det brukar bli några VMA-larm varje månad i Sverige, men det är nästan aldrig så allvarligt så att tutorna behövs.

I stället sänds varningen ut i radio och tv, och på Krisinformation.se.

Flyglarm varnar för att det kommer bombflygplan eller andra krigsflygplan över Sverige, och att det är stor fara på gång.

Beredskapslarm varnar för krig.

Faran över betyder just det: att faran är över för den här gången.

Vad ska du göra om du hör ett larm?

Om du som är barn hör Hesa Fredrik, eller ser meddelanden om VMA eller andra larm på TV eller text-TV, ska du först och främst berätta det för någon vuxen i din familj eller närhet. De allra flesta larmen handlar om sånt som inte är så farligt, eller som händer på andra platser än där du bor. Men det är alltid bra att kolla med en vuxen!

Det här är vad vuxna ska göra när de hör eller läser de olika larmen:

VMA: Gå inomhus. Stänga alla dörrar, fönster och ventilationen, om det går. Lyssna på Sveriges Radio P4, eller se på TV eller text-TV. De kan också läsa här på Krisinformation.se, eller ringa till 113 13. OBS! Detta gäller inte när det bara är ett test, alltså klockan 15 den första måndagen i mars, juni, september eller december. Då behöver de inte göra någonting särskilt.

Flyglarm: Ta sig till ett skyddsrum så snabbt som möjligt.

Beredskapslarm: Lyssna på Sveriges radio P4, eller se på TV eller text-TV. Göra sig beredd på att vara hemifrån ett tag, kanske i flera dagar. Ta reda på var det finns skyddsrum, gå till skyddsrummet och hjälpa till att göra i ordning det.

De vuxna har alltid ansvaret för att alla barn kommer i säkerhet om det behövs.

Källa: Krisinformation.se

ANNONS