Högskolestudenternas oro i den utdragna pandemin

Nya direktiv från regeringen oroar studenter på Högskolan Väst – både de som är rädda för mer distansstudier, och de som tycker att mer studier ska vara på distans. Samtidigt tvingas eleverna samlas i stora samlingar under saltentor, som kan vara helt avgörande för fortsatt CSN.
– Jag skulle egentligen inte ha råd att missa tentan om jag blev sjuk, säger Martin Dahlgren.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På grund av rådande pandemiläge har regeringen sagt att högskolor och universitet ska bedriva en del av sin undervisning på distans, så att det blir glesare på campus. Praktiska moment och examinationer ska genomföras på plats, men de som till exempel missar en tenta på grund av sjukdom ska få lättare att ta igen detta. Josephine Pedersen, som studerar till lantmäteriingenjör, känner sig orolig över att skriva tentor på plats.

– Jag har inget emot salstentor så länge alla friska, men det är inte säkert. Då är det inte försvarbart att tränga in en stor mängd människor på en liten yta.

ANNONS

För henne är frågan om distansundervisning ett tudelat mynt. Samtidigt som hon saknar det sociala vill hon inte bli smittad – och framför allt att smitta någon annan.

– Det kommer alltid att finnas studenter som kanske måste skriva tentan för att få CSN. Därför tycker jag att så länge det finns en övergripande risk att det sprids smitta så ska man ha tentor på distans.

Kan man garantera att det blir rättvist då?

– Jag förutsätter att högskolan gör sitt bästa för att garantera rättvisan, men det är svårt att göra det på ett bra sätt. Men klarar andra det borde även Högskolan Väst klara det. Det går till exempel att ha frågor som kräver mer analytiska svar.

LÄS MER:Lockar flest i landet – har ökat med 50 procent

Ett brev till högskolans studenter

Den 19 januari gick rektorn Martin Hellström ut med ett brev till högskolans studenter. Där skrev han om att han har stött på oro både från studenter som är rädda för att bli smittade, och från studenter som inte vill ha mer distansundervisning.

– Det är många oroliga, men det kanske bara är ett 20-tal som har nått fram till mig. Det vanligaste är att man är orolig för att andra studenter har symtom men ändå kommer till en tenta för att de måste klara av den. Det tar jag på stort allvar, säger han.

ANNONS

Enligt Martin Hellström försöker högskolan att lösa det problemet med att vara generösa med omtentamenstillfällen, som ligger nära i tid till det första tillfället. Men inte alla kan vänta. Meriam Stella och Martin Dahlgren går andra året på ekonomiprogrammet. De har haft undervisning på distans fram till ett par veckor sedan, och föredrar det. Om fyra veckor skriver de för första gången tenta på campus.

– Det är klart att man är mer orolig för att bli sjuk nu, säger Meriam Stella.

– Jag skulle egentligen inte ha råd att missa tentan om jag blev sjuk, säger Martin Dahlgren.

Men högskolan har gått ut med att de ska ha fler tillfällen för omtentor. Hjälper det er?

– Jag ser inte att det är en bra lösning, för då krockar det med andra kurser som fortsätter efteråt, säger Meriam Stella.

Martin Dahlgren fyller i:

– Till exempel missade vår kompis två omtentor förra veckan för att hon var sjuk i corona. Nästa tillfälle blir först i sommar, vilket resulterar i att hon inte kan gå vidare och välja den inriktningen som hon vill.

”Oro tar vi på största allvar”

Studentkåren har bromsat sin verksamhet och för varje vecka en dialog med högskolan om olika åtgärder. Kåren har i ett PM uttalat ett förtroende för att högskolan fattar rätt beslut. Studentombudet Oskar Andersson säger att han får många frågor om examinationer just nu.

ANNONS

– Det är inte en stor andel som är oroliga med tanke på hur många som går på skolan. Men all oro tar vi på största allvar, säger han.

En av de grupper som har uttryckt oro är studenter som ska ut på praktik där de kommer att stöta på folk i riskgrupp. Åse Boman, prefekt för institutionen för hälsovetenskap, menar att det finns en viss oro bland sjuksköterskestudenterna, men upplever att den inte är särskilt utbredd.

– Jag har fått påstötningar av studenter, men bara av ett fåtal. Jag har haft ett eller två ärenden sedan årsskiftet, utav cirka 600 elever på programmet, säger hon och fortsätter:

– Våra studenter måste lära sig olika moment i en fiktiv miljö, innan de går ut i vården. Och i vården finns det alltid smitta. Vi tränar dem på det.

Lirige Tahiri som studerar till sjuksköterska föredrar att vara på campus.

– Jag blir stimulerad av de andra och hjärnan fungerar bättre här, säger hon.

Hon har precis startat sin praktik på ett demensboende och är inte extra orolig för att ta med sig smittan dit på grund av att hon har varit på campus.

– Jag är vaccinerad och tar mitt ansvar och berättar för min praktikplats om jag känner mig sjuk. Om alla gör som jag så tycker jag att det känns säkert.

ANNONS
ANNONS