Marlene Borbos, Mikael Åberg och Martin Olsson på hotell och konferensanläggningen Bohusgården vittnar om en negativ bokningstrend.
Marlene Borbos, Mikael Åberg och Martin Olsson på hotell och konferensanläggningen Bohusgården vittnar om en negativ bokningstrend. Bild: Teo Kristjansson

Hotellen vidtar åtgärder efter coronaviruset

Tusentals anställda inom hotell- och mötesbranschen har meddelats att deras jobb försvinner efter coronaviruset. Antalet konferensgäster har på några dagar rasat med 64 procent och vittnar om en mötesbransch i kris.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Närmare 7 000 har redan fått besked om att jobbet försvinner från en hotell- och mötesbransch i jättekris. Antalet konferensgäster har på några dagar rasat med 64 procent.

– Det är totalt nattsvart, säger branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar.

Situationen är kritisk och akut.

– Därtill vet vi i nuläget att vi kommer att få in ytterligare 3500 varsel innan veckans slut, de siffrorna har vi justerat upp bara i dag, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.

Dessutom ryker minst 2500 visstids- och extraanställda, personer som närmast får gå på dagen.

– Arbetslösheten kommer att öka markant, från ett redan högt läge. Det är ett ytterst allvarligt läge, säger Ackholt.

ANNONS

Följer riktlinjer

I receptionen på Bohusgården står en flaska handsprit och på bardisken lite längre bort står en sprayflaska med desinfektionsmedel som ska användas på öppna ytor.

– Självklart följer vi Folkhälsomyndighetens riktlinjer, precis som alla andra. Vi har alltid haft handsprit och uppmanar nu våra gäster att använda det, säger Martin Olsson VD på Bohusgården.

I onsdags meddelade regeringen att man stoppar alla sammankomster på över 500 personer.

– Det var ganska avgörande, efter det märkte vi av att konferenser oavsett storlek började att avboka, säger hotelldirektör Marlene Borbos.

I dagsläget är det inte aktuellt att varsla personalen på Bohusgården om uppsägning men hur det blir framöver återstår att se.

– Har man inga gäster kan man inte ha personal och situationen är ytterst allvarlig för hela branschen. In i det sista ska vi vänta med varsel såklart. Vi hoppas ju att det ska blåsa över men det kan bara framtiden utvisa.

I receptionen på Bohusgården finns handsprit för besökarna.
I receptionen på Bohusgården finns handsprit för besökarna. Bild: Teo Kristjansson

Många avbokningar

På Gullmarsstrand hotell i Fiskebäckskil säger VD Åsa Hansson att de märker av den allmänna oron för Coronaviruset.

– Absolut. Det kommer avbokningar, men vi märker också att påbokningarna inte sker i den takt som det brukar göra, säger Åsa Hansson och fortsätter:

ANNONS

– Det hör också av sig personer som först planerat att resa utomlands men som nu styr om sin vistelse och väljer att semestra hemma. Vi ser positivt på framtiden och försöker att inte drabbas av panik. Vi får helt enkelt ta hand om de gäster som behöver det så att de kan få avkoppling och bjuda dem på en skön vistelse.

"Vet inte hur länge det varar"

Laholmen, Tanumstrand och Quality Spa och resort i Strömstad kan också samtliga bekräfta att det skett en hel del avbokningar de senaste dagarna och att nya bokningar inte kommer in i den takt som det brukar.

– Jag tror att folk sitter hemma och avvaktar, säger Marit Bjørnland, hotelldirektör för Hotell Tanumstrand.

Hon försöker att ha en positiv hållning och berättar att mars ändå inte är någon högsäsong för hotellet, att läget inför påsken ser ut som det gjorde på samma tid i fjol och att det traditionellt brukar strömma in bokningar sent.

– Men det är utmanande och det mest utmanande är att vi inte vet hur länge det här varar.

ANNONS