Måndagen den 26 september klockan 07:00 drar årets hummerfiske i gång. Arkivbild.
Måndagen den 26 september klockan 07:00 drar årets hummerfiske i gång. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Hummerpremiär – safarifiske på uppsving

Årets hummerpremiär är här, och även de utan egen tina och båt har chans att dra upp havets svarta guld.
Fler får upp ögonen för så kallad hummersafari.

ANNONS
|

Måndagen den 26 september drar årets hummerfiske igång, när såväl yrkesfiskare som privatpersoner beger sig ut till havs.

Då går också startskottet för den bransch som vuxit upp vid sidan om det traditionella fisket: hummersafarin. Det är ingen ny företeelse, men allt fler företag dyker upp som mot betalning tar med turister ut på hummerfiske.

Bosse Johansson, som har bedrivit hummersafari i vattnen utanför Fotö sedan 2014, har märkt av en ökad konkurrens.

– Det är många fler som fiskar hummer med gäster i dag än 2014, i alla fall i vårt område, säger han.

Antalet gäster verkar dock inte ha ökat i samma utsträckning. Bosse Johansson berättar att intresset har legat på ungefär samma nivå, som han beskriver som bra och stabilt, sedan han drog igång.

ANNONS

Populärt på konferenser

Hummersafarin är populär bland både svenskar och utländska turister, och det skiftande västkustska höstvädret verkar inte skrämma bort dem.

– Är du ute på sjön när det är vackert väder så är det ju underbart, och är det lite tufft så känner du att du är mitt i elementet och kämpar med det. Det är också en tjusning, säger Bosse Johansson.

Frida Klang, chef för turistorganisationen i Tanums kommun, berättar att hummersafarin är ett bra dragplåster för att locka turisterna till Bohuslän även på hösten.

– Många företag jobbar för att värna om det lokala fisket. Att även gäster kan vara med och uppleva det är en bra kombination, säger hon.

På senare år har det blivit ett populärt inslag på konferenser.

– Där kan man säga att det är lite av en trend och har ökat, säger hon.

Olof Andersson är enligt egen utsago den som först började med hummersafari på västkusten. Med bas på Smögen har han hållit igång i 33 år.

– Folk kommer från hela Sverige, stockholmare och från Malmö och runt överallt, säger han.

"Hummer har en status"

Olof Andersson beskriver sitt eget kundunderlag som stabilt genom åren, men även han har märkt att fler konkurrerande företag dykt upp.

ANNONS

Vad är det som lockar med hummersafari tror du?

– Hummer har en status, det är som med älgjakt. Och så finns det förbud och det är en premiär och sådär, det är mycket som spelar in. Men det har alltid varit en statuspryl med hummer, säger han.

Bosse Johansson på Hönö tror att det är spänningen som lockar.

– Att få sätta ut tinor och lura ut vad som är det bästa läget för att få hummer, och sedan spänningen att dra upp tinorna. När det kommer upp en svart hummer i en tina är det en väldigt härlig känsla, säger han.

Bosse Johansson tror att det är spänningen i hummerfisket som lockar turister.
Bosse Johansson tror att det är spänningen i hummerfisket som lockar turister. Bild: Privat

LÄS MER:Ny app ska hjälpa hummerfiskare

LÄS MER:Reglerna kring hummerfisket stramas upp ytterligare

Fakta: Nya regler för hummerfisket

Premiär för årets hummerfiske är den 26 september klockan 07:00. Fritidsfiskare får sedan fiska till och med den 30 november, medan yrkesfiskare får fiska till och med den 31 december.

Nytt för i år är att sumpningsreglerna har ändrats. Sedan tidigare har det varit tillåtet att hålla hummer i sumpningsanordning i havet från och med premiären till den 10 maj. Nu ändras slutdatum till 31 januari.

Nytt för årets hummersäsong är också att en rombärande hummer omedelbart ska återutsättas om man påträffar en sådan i sin sump.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

ANNONS