Husdr-läkare ansöker om indragen läkarlegitimation

Den läkare som förra veckan dömdes för att ha utfärdat falska covid-intyg i Göteborg ansöker nu om att att återkalla sin läkarlegitimation. Det innebär att han skulle kunna jobba kvar i vården – men inte som läkare.

ANNONS
|

I en serie artiklar har det avslöjats hur svenskar som coronatestat sig på kliniken Husdr.se för att kunna resa utomlands omedvetet använde falska intyg på att de var fria från viruset.

Kliniken påstod att deras prover analyserades av Unilabs, vilket inte stämde, enligt laboratoriet.

I juni åtalades den ansvariga läkaren på Husdr.se för bedrägeri, grovt osant intygande och urkundsförfalskning, och i onsdags förra veckan dömdes läkaren till ett års fängelse.

LÄS MER:Läkaren bakom Husdr.se döms till fängelse – utfärdade falska coronaintyg

Samma dag som domen föll ansökte läkaren om att få sin läkarlegitimation återkallad, vilket P4 Göteborg var först med att rapportera om.

Tidningen har tagit del av ansökan till den domstolsliknande myndigheten hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), daterad den 28 juli.

ANNONS

Susanne Billum, ordförande för HSAN, säger till P4 Göteborg att Inspektionen för vård och omsorg får tillfälle att yttra sig över ansökan, innan ärendet prövas av ansvarsnämnden.

– I princip är det så att egna ansökningar brukar bifallas. Och då blir det återkallelse på den grunden att han har ansökt själv, säger hon till radion.

I så fall kan han arbeta inom vården, men inte som läkare, enligt Susanne Billum.

– Men han får inte uppge att han har legitimation, för det är straffbart.

Enligt den nu dömda läkaren har Husdr.se lämnat in prover och fått analysresultat av Unilabs. Svaren ska enligt läkaren ha levererats telefonledes. Men labbets kundtjänst gav en annan bild under rättegången i förra veckan.

– Vi har inte registrerat några prover tagna av [den ansvarige läkaren]. Vi har sökt i alla register och inte hittat något som har Husdr som beställare eller betalare, sa Unilabs kvalitetschef under rättegången.

I domen skriver tingsrätten att de ser allvarligt på bedrägeribrotten.

”Även om det inte är fråga om några större belopp gör den omständigheten att [läkaren] i sin egenskap av läkare har utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning att straffvärdet för bedrägeribrotten är betydligt högre än vad som annars vore fallet och närmar sig gränsen för grovt brott.”

ANNONS
ANNONS