Ida Luther Wallin är Strömstads första kvinnliga räddningschef

Efter ett turbulent ledarskap av den tidigare räddningschefen har Ida Luther Wallin tagit över posten. Hon är Strömstads första kvinnliga räddningschef.
– Det här är ju min hemstad, då vill jag ju självklart ha en bra räddningstjänst. Det är nog drivkraften.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Ida Luther Wallin, 30, gick som många andra Strömstadsbor på Strömstad Gymnasium. Hon gick då en frivillig kurs som skolan då hade som samarbete med räddningstjänsten. Efter skolgången började hon jobba på annat håll men fick frågan om att börja som deltidsbrandman.

– Räddningstjänsten frågade vid något tillfälle om jag skulle kunna tänka mig att bli deltidsbrandman eftersom de sökte personal. Ja blev svaret, så då 2012 började jag här och fick min anställning som deltidsbrandman.

När Ida Luther Wallin började 2012 fanns det en kvinnlig ställföreträdande räddningschef som berättade att det fanns en utbildning till brandingenjör. Detta tyckte hon lät intressant så hon sökte och kom in på utbildningen i Luleå. Efter den utbildningen började hon jobba som brandingenjör i Luleå.

ANNONS

– Efter det längtade jag tillbaka till västkusten. Norrbotten är ju toppenfint men ligger långt bort. Jag såg att räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän (Lysekil, Munkedal och Uddevalla) sökte en brandingenjör. Jag sökte och fick det jobbet och hade min första arbetsdag samma dag som Notre Dame började brinna så det kanske var ett tecken, säger hon med ett skratt.

Jag är uppväxt med en väldigt självständig mamma som alltid uppmanat mig att tro på mig själv

Efter ett tag tog hon chansen att även göra påbyggnadsutbildningen i Skåne. Hösten 2020 kunde man söka tjänsten som ställföreträdande räddningschef i Strömstad. Hon berättar att hon har haft väldigt många idéer tidigare som inte fått gehör. Hon sökte och fick tjänsten och hoppades på att kunna påverka mer. Hon blev sedan räddningschef.

Hur är det att vara kvinna i ett yrke som detta?

– Jag är uppväxt med en väldigt självständig mamma som alltid uppmanat mig att tro på mig själv och att jag inte ska ta någon skit. Jag har jobbat på lite andra arbetsplatser också där inte så många tjejer jobbat, men har aldrig sett det som något problem. Internt har jag känt att man kanske inte har sett mig för det kön jag har.

– Men ett exempel – i Uddevalla var det någon som inte förstod att jag representerade räddningstjänsten på ett tillsynsbesök. Då skulle jag kolla möjligheten för alternativ utrymning med stege och då säger han ”nej, det där gör brandmännen vettu.” Men annars måste jag säga att jag varit förskonad.

ANNONS

Hur känns det att vara Strömstads första kvinnliga räddningschef?

– Det känns ju roligt! Jag hoppas på att det kan få andra tjejer som kanske inte följer normen att känna att räddningstjänsten är till för alla. Jag hoppas att det är en effekt som min tjänst kan bidra med. Det skulle vara roligt!

Räddningstjänsten Strömstad som består av brandstationerna Strömstad och Skee samt räddningsvärnen på Kosteröarna har sammanlagt bara två anställda kvinnor. Dessa tillhör räddningsvärnet på Sydkoster. Men under den senaste perioden där man har sökt brandmän har några ansökningar kommit in från kvinnor.

– Nu när vi har sökt brandmän så har det faktiskt kommit några ansökningar från tjejer och det känns ju toppenkul!

Vi har bland annat jobbat med arbetsmiljön, med hur vi har det och hur vi är mot varandra

Tidningen har tidigare rapporterat om att före detta räddningschefen köptes ut av kommundirektören på grund av långdragna arbetsmiljöproblem inom räddningstjänsten. Just de problemen är något Ida har jobbat mycket med. Hon känner att man kommit en bra bit på vägen men har en del kvar.

– Det har varit en väldigt hektisk period. Vi har bland annat jobbat med arbetsmiljön, med hur vi har det och hur vi är mot varandra, och det är något som jag upplever att vi har pratat mycket om och verkligen lagt tid på.

ANNONS
Ida Luther Wallin vid den nya tvättmaskinen som köptes in bland annat för projektet "Friska brandmän".
Ida Luther Wallin vid den nya tvättmaskinen som köptes in bland annat för projektet "Friska brandmän". Bild: Lars-Henrik Aas

Har det blivit en förbättring kring det?

– Absolut, det tycker jag!

Vi går från lunchrummet på andra våningen och ner till vagnhallen där alla brandbilar och två ambulanser står i täten med släp och så kallade motorsprutor bakom. Vi går in i ett rum bakom allt där den nya tvättmaskinen står som Ida är väldigt nöjd över. Detta är ett litet steg vidare i konceptet ”Friska brandmän” som ska minska risken för att personalen utsätts för cancerogena ämnen som kan finnas i brandrök.

– Hanteringen av kontaminerade kläder för brandmännen är en av förbättringarna i arbetsmiljön, säger hon.

Påverkades er budget något när Christer Nilsson köptes ut?

– Ja det gjorde den. Det har ju varit märkbart att vi varit en man kort, och vi har behövt prioritera bort saker. Speciellt när min personal säger att man kanske inte hinner med vissa administrativa saker så har frustrationen varit stor att inte kunnat anställa en till för att vara i alla fall fem för dessa uppgifter. Men budgeten har justerats och är på de vanliga nivåerna igen. Det har bidragit till att vi har en ny anställning på väg in.

Jag vill att mina brandmän ska ha en schysst arbetsmiljö på alla plan

Ida Luther Wallin uttrycker vidare en oro över att detta har påverkat räddningstjänstens rykte och rekrytering av brandmän. Men hon är tydlig med sitt mål.

ANNONS

– Mitt stora mål här som räddningschef är att vi ska få till alla rutiner och hantera allt på rätt sätt. Jag vill att mina brandmän ska ha en schysst arbetsmiljö på alla plan och bland annat att vi övningsplanerar på ett bra sätt. Vi har ett jobb att göra men det är på bra väg.

ANNONS