Illustrationen från Semrén & Månsson Arkitekter visar ett hotell i fem våningar i hamninloppet till Skärhamn. Illustration: Semrén & Månsson
Illustrationen från Semrén & Månsson Arkitekter visar ett hotell i fem våningar i hamninloppet till Skärhamn. Illustration: Semrén & Månsson

Inget hotell i Skärhamn – Politikerna säger klart nej

Det omdebatterade och spektakulära hotellet längst ut på piren i Skärhamn blir inte verklighet. Politikerna på Tjörn har satt ned foten.

ANNONS
|

Ett stort hotell, utbyggt Akvarellmuseum, parkeringshus och upp till hundra nya lägenheter kan bli verklighet i Skärhamn. Det skrev GP för ganska exakt ett år sedan i samband med att en ny detaljplan hade tagits fram. Men under året har många protesterat mot planerna, bland annat har 400 namnunderskrifter samlats in. Nu har politikerna i kommunstyrelsens miljö- och samhällsbyggnadsutskott bestämt sig för att säga nej till hotellplanerna.

– Vi avbryter och lyfter ur den delen som är hotellet för att komma vidare med de övriga delarna, utbyggnaden av museet, eventuella bostäder och verksamheter, säger Lars Carlsson (M), utskottets ordförande.

– Hotellet är ju lite spektakulärt i sin utformning. Det tar ju själen ur Skärhamn. Tänk att du kommer med båt och ser det här i förhållande till det gamla samhället, säger han.

ANNONS

Han utesluter inte att det så småningom blir ett hotell i Skärhamn, men inte på den här platsen. Han påpekar också att detaljplanearbetet hade kunnat dra ut på tiden då strandskyddet återinträder när en ny detaljplan görs vilket gör att länsstyrelsen kräver att alternativa platser också utreds.

Partierna i utskottet var eniga, och inget talar i dagsläget för att något parti kommer att rösta annorlunda när ärendet kommer upp i kommunstyrelsen.

Stefan Gustafsson, uppvuxen i Skärhamn är entreprenören bakom hotellet ihop med Mats Ljung, vd och ägare till Bjurfors fastighetsförmedling och som är delvis boende på orten. Han får det negativa beskedet av GP.

– Det var tråkiga nyheter. Men jag är inte förvånad. De har velat fram och tillbaka. Vi vet att det är många fler som är för, men det är de som protesterat som hörs, säger Stefan Gustafsson.

Han anser att politikerna skjuter sig själva i foten genom sitt beslut och hindrar en utveckling som är nödvändig för att Skärhamn och Tjörn ska leva året runt.

– De tänker inte längre än näsan räcker. De tänker inte på ungdomar och jobb och utveckling. De riskerar att Skärhamn bara blir en sommarort.

Hotellet skulle enligt förslaget ha legat längst ut på piren i södra hamnen och ha varit fem våningar högt. Arkitekturen är inspirerad av Skärhamns historia med sjöfart och fiskeindustri, bland annat genom fartygens proportioner, master och lutfiskberedningens torkställningar.

ANNONS
ANNONS