"Vi gör allt som står i vår makt", säger Gunilla Bodén Olsson, verksamhetschef på IVA.
"Vi gör allt som står i vår makt", säger Gunilla Bodén Olsson, verksamhetschef på IVA. Bild: Ida Österberg

IVA jobbar hårt i coronatider

Vården går för högtryck i förberedelser för en topp inom coronapandemin som man inte riktigt vet när den kommer – eller hur stor den blir.
– Vi gör allt som står i vår makt, säger Gunilla Bodén Olsson, verksamhetschef på IVA.

ANNONS
|

Den senaste veckan har antalet bekräftade fall av covid-19 fortsatt att öka. I takt med att fler smittas är det också fler patienter som behöver sjukhusvård. På tisdagen var åtta personer inom NU-sjukvården inlagda för covid-19, fyra av dem på intensiven.

LÄS MER:NU-sjukvården utökar kapaciteten

Gunilla Bodén Olsson är verksamhetschef för NU-sjukvårdens anestesi- operation- och intensivvård. Hon berättar att arbetet är annorlunda på intensivvårdsavdelningen nu, mot hur det var innan utbrottet av coronaviruset.

– Patienterna med coronaviruset måste ju vårdas utifrån andra hygienrutiner inom intensivvården och vi vårdar också en del patienter som inte har fått provsvaren än, de måste vi också vårda som om de har covid-19.

ANNONS

Personalbrist

Utmaningar för vården under rådande pandemi är många, bland annat för att en större mängd patienter väntas behöva sjukhusvård, samtidigt som det inte går att säga när toppen nås eller hur många det kommer bli.

– Den allra största utmaningen är att ha tillräckligt med personal. Vi inventerar i hela NU-sjukvården, säger Gunilla Bodén Olsson.

Bland annat pågår kompetenshöjande insatser för den personal som redan jobbar på IVA, samtidigt som man rekryterar brett inom NU–sjukvården.

– Det finns en hel del vårdpersonal som har tidigare erfarenhet och som både vill och kan rycka in.

Lotta Hedesbo, nygammal inhoppare på IVA.
Lotta Hedesbo, nygammal inhoppare på IVA. Bild: NU-sjukvården

Som Bohusläningen tidigare har berättat har mycket planerad vård ställts in för att kunna omfördela personal när det behövs. Exempelvis håller personal från ögonmottagningen nu på att utbildas för att kunna stötta upp på IVA. En av dem är undersköterskan Lotta Hedesbo som efter sju år på ögonkliniken tillfälligt är tillbaka på intensivvårdsavdelningen på NÄL.

– På torsdagen fick jag informationen och på måndagen började jag här. Det är snabba puckar och bara att gilla läget. Hade jag blivit sjuk så hade jag velat att så många som möjligt fanns här för att ta hand om mig, säger hon i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Så omorganiserar NU-sjukvården när avdelningar stängs

LÄS MER:NU-sjukvården förbereder för coronapatienter – planerad vård ställs in

Gör sitt bästa

Gunilla Bodén Olsson tycker att hela vården gör sitt bästa för att täcka upp de behov som finns, och den peak av sjuka som väntas. En fördel är att NU–sjukvården kan titta på hur utvecklingen ser ut i storstäderna, där virusutbrottet ligger ett par veckor före oss i Fyrbodal.

ANNONS

– Jag kan säga vi gör allt det som står i vår makt. Vi försöker vara väl förberedda och kliniker och verksamheter hjälps åt på ett fantastiskt sätt.

Har du varit med om någon liknande tidigare?

– Aldrig. Jag har jobbat inom vården i 30 år. Stora olyckor har jag upplevt, eller dådet på Kronan, men inte på det här sättet.

Fler prover

Under tisdagen kom också besked att regeringen vill satsa på fler coronatester, något som redan varit prioriterad inom vården från dag ett säger smittskyddsläkare Leif Dotevalll.

– Det är en av de viktigaste strategierna. Vi gör allt vi kan för att öka provkapaciteten och gjort otroligt stora ansträngningar.

Vården jobbar både för att få fram snabb-tester som på ett par timmar kan berätta om den testade har covid-19 och också tester för att se om man redan har haft viruset.

– Det här beslutet är mycket värdefullt. Alla är överens idag att vi har fördröjt och försenat den stora toppen, säger Leif Dotevall.

Så många får sjukhusvård för coronaviruset

Hittills har totalt 399 fall av covid-19 diagnosticeras i Västra Götalands regionen.

Den 31 mars kl. 11:30 har Västra Götalandsregionen 74 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 37 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården:

8 personer varav 4 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

37 personer varav 19 på IVA

Sjukhusen i Väster:

6 personer varav 6 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

10 personer varav 4 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

13 personer varav 4 på IVA

Källa: Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen

ANNONS